Akar’dan S-400 savunması: Hava saldırısı oldu da biz mi kullanmadık?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Milli Savunma Bakanı Akar, S-400'lere ilişkin "Şu anda S-400 nerede? Arkadaşlar Türkiye’ye bir hava saldırısı oldu da biz kullanmadık mı?" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Savunma Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. "İyi niyetli diyalog çağrılarımıza rağmen Yunanistan’ın her türlü haksız hukuksuz eylemlerine, mütekabiliyet kapsamında diplomatik alanda ve sahada gerekli karşılık veriliyor" diyen Akar, "Yunanistan ile aramızdaki sorunların uluslararası hukuka uygun, barışçıl yöntemlerle, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve diyalog ile çözülmesini samimi olarak istemekteyiz. Bu çerçevede, güven artırıcı önlemlere ilişkin görüşmelerin 4. turu için davet ettiğimiz Yunan heyetini Ankara’ya bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar yurt içinde, Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde toplam 32 bin 901, bu yılın başından itibaren ise 2 bin 426 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Özellikle ifade etmek isterim ki ülkemizin ve milletimizin güvenliği için icra edilen tüm operasyonlar, uluslararası hukuka uygun, Irak ve Suriye'nin hak ve hukukuna saygılı, meşru müdafaa hakkı kapsamında ve sadece bölgedeki terörist unsurlar hedef alınarak yapılmaktadır" diyen Akar, 'sivillere zarar verildiği ve bazı etnik ve dini grupların hedef alındığı' yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi: 

"Bunlar beyhude bir çabadır. Biz, sadece ülkemizin ve milletimizin güvenliğine değil, aynı zamanda bölgede yaşayan masum insanlar ile tüm dini ve etnik grupların güvenliğine de büyük önem vermekteyiz. Operasyonlarımızda ayrıca tarihi ve kültürel dokular başta olmak üzere çevrenin korunmasına da azami dikkat ve hassasiyet göstermekteyiz. Bir kez daha vurgulamak isterim ki binlerce yıldır bu coğrafyayı, ekmeği, suyu birlikte paylaştığımız Kürtler bizim kardeşimizdir. Türk-Kürt kardeştir. Bunun en açık göstergesi şanlı bayrağımız ve sancağımız için canlarını feda eden ve şehitliklerimizde bir arada yatan kahramanlarımızdır. Bizim için terörün ve teröristin etnik, dinsel, mezhepsel ayrımı söz konusu değildir. Terörist teröristtir."

'YUNAN HEYETİNİ ANKARA'YA BEKLİYORUZ'

Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasına ilişkin ABD yönetimi ile 2022'de 'bir araya gelineceğini' de aktaran Akar'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı açıklamalardan öne çıkan bazı kısımlar şöyle: 

"İyi niyetli diyalog çağrılarımıza rağmen Yunanistan’ın her türlü haksız hukuksuz eylemlerine, mütekabiliyet kapsamında diplomatik alanda ve sahada gerekli karşılık veriliyor. Ege’de ve Doğu Akdeniz’de hem kendimizin hem de KKTC’nin hak, alaka ve menfaatlerini korumakta azimliyiz, kararlıyız ve buna muktediriz. Yunanistan ile aramızdaki sorunların uluslararası hukuka uygun, barışçıl yöntemlerle, iyi komşuluk ilişkileri çerçevesinde ve diyalog ile çözülmesini samimi olarak istemekteyiz. Bu çerçevede, güven artırıcı önlemlere ilişkin görüşmelerin 4. turu için davet ettiğimiz Yunan heyetini Ankara’ya bekliyoruz.

Afgan halkı için önemli olan Kabil Havaalanı'nın işletilmesine yönelik çalışmalara Katar ile birlikte devam etmekteyiz."

'S-400 GEREKÇE GÖSTERİLEREK F-35 TEDARİKİMİZ ENGELLENMİŞTİR'

Akar, S-400 meselesine dair soruları şöyle yanıtladı: “S-400 bir savunma silah sistemi olup; S-300, NATO İttifakı içinde nasıl kullanılıyorsa, S-400 sistemi de bizde aynı şekilde kullanılacaktır. 1996’dan bu ülkemizin menfaati için uzun menzilli bölge ve hava ve füze savunma sistemini temin ve tedarik etmek için danışmaya başladık. Bununla ilgili koşullarımız var. Amerika, Avrupa’ya sorduk. En sonunda bunu karşılayan S-400 oldu. Saklı, gizli bir tarafı yok. Şu anda S-400 nerede? Arkadaşlar Türkiye’ye bir hava saldırısı oldu da biz kullanmadık mı? Nerede kullanacağız? Biz askeri konuyu, herkesin önünde konuşacak durumumuz yok? F-35 projesinde ise tüm sorumluluklarımızı yerine getirmemize rağmen, S-400 gerekçe gösterilerek F-35 tedarikimiz engellenmiştir. Mali hususlarda ayrıntılı olarak müzakerelerde bulunmak üzere, 2022 yılı başlarında ABD’de yeniden bir araya gelinmesi hususunda mutabık kalınmıştır. ”

'ABD'NİN TAVRI OLUMSUZ OLURSA BAŞKA ALTERNATİFLER DEĞERLENDİRİLECEK'

Yeni F-16 tedariki ve mevcut F-16 savaş uçakların bir kısmının modernize edilmesi için resmi talebin Yabancı Askeri Satışlar çerçevesinde 30 Eylül'de ABD'ye iletildiğini ifade eden Akar, şunları söyledi: "ABD yönetiminin konuya olumlu yaklaşabileceğini düşünüyoruz. Ancak süreç Kongre onayına tabi olacağından, gelişmeleri yakından takip ediyoruz. ABD'nin tavrının olumsuz olması durumunda Türkiye, içinde bulunduğu tehdit ortamında güvenliğini sağlayabilmek için zorunlu ve tabii olarak başka alternatifleri değerlendirmek durumunda kalacaktır. Bu ve benzeri sorunları görüşmek üzere temaslarımız sürmekte olup, şu anda da Bakanlığımızdan bir heyet ABD'de bulunmaktadır."

'SADAT'IN HİÇBİR ŞEKİLDE BİZİMLE İLGİSİ YOK'

"SADAT" konusundaki iddiaları da hatırlatan Akar, "SADAT adlı şirketin hukuki, ticari, mali ve kurumsal yapı olarak hiçbir şekilde bizimle ilgisi yok. Adı geçen şirketle, kişisel ve kurumsal olarak da hiçbir temasımız olmamıştır. Onların bize herhangi bir eğitim paketi vermesi, eğitim paketi almamız, onların bize öneride bulunması, bizim onları dinlememiz veya yurt dışındaki teşkilatımıza karışması kesinlikle söz konusu değil" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)