AK Partili vekilin 'ödenek' açıklamasına MHP ve CHP'den tepki: Kamuoyunu yanıltmayın

AK Parti Milletvekili Erol Keleş "Sivrice Atıksu Arıtma Tesisi’nin tadilatı için bakanlıktan ödenek çıktı" dedi. Ancak İl Özel İdaresi meclis toplantısında kaynağın bakanlıktan gelmediği ortaya çıktı.

AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR- Elazığ Valiliği talimatıyla İl Özel İdaresi tarafından ihaleye çıkarılarak 2014 yılında yapımı tamamlanan Sivrice Atıksu Arıtma Tesisi, 2015 yılında Hazar Gölü Mahalli İdareler Birliğine devredildi. Göldeki kirlilik oranını azaltmak için yapılan 6.9 milyon liralık tesis, Hazar Gölü'nün mavi bayrak alabilmesi için de önemliydi. Ancak 2014 yılında yapımı tamamlanan tesise terfî istasyonlarından atık su basılamadı. Gerekçe ise tesise atık su taşıyacak olan bağlantı borularının çürük ve yetersiz olmasıydı.
Sivrice’de başlatılan altyapı ve kanalizasyon yenileme çalışmalarının sonunda tesisin tam kapasite çalışacağı bildirilse de aradan geçen yıllara rağmen tesis faaliyetini yerine getiremedi. Terfî istasyonlarından tesise gelen suyun ‘yağmur suyu’ olduğu, atık suların tesise ulaşamadan göle döküldüğü öğrenildi.

KOMİSYON RAPORU: İNSAN VE ÇEVRE SAĞLIĞI TEHDİT EDİLİYOR

İl Genel Meclisi’nin 05.07.2020 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu İnceleme Raporu’nda da arıtma tesisinin alt kısmında bulunan logarın devamında bulunan hatta oluşan arıza nedeniyle atık suların tamamının logardan dışarı taşarak tarımsal araziye taştığı ve insan ve çevre sağlığını tehdit ettiği belirtildi. Tarımsal arazi sahipleriyle yapılan görüşmeye de yer verilen raporda, yapılan şikayetlere rağmen hiçbir çalışmanın başlatılmadığı ifade edildi. Raporda ayrıca, tesiste kamera sisteminin tam olarak çalışmadığı, idari binanın atıl durumda olduğu, idare binası ve çevresinde çöp yığınları olduğu, tesiste görevli personelin olmadığı, tesis girişi ve idari bina kapılarının açık olduğu da yer aldı. Söz konusu sorunun sebebinin ‘kötü yönetim’ olduğu değerlendirilen raporda, idarecileri hakkında idari soruşturmanın başlatılması gerektiğine dair uyarı da yapıldı.
07.08.2020 tarihinde ise Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor İl Genel Meclisi’nde onaya sunularak oybirliği ile kabul edildi.

AK PARTİLİ VEKİL 'KAYNAK BULDUK' DEDİ

AK Parti Elazığ Milletvekili Erol Keleş, 19 Ağustos tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla Sivrice Atıksu Arıtma Tesisi’nin tadilatı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na ödeme talebinde bulunduklarını ve bu talebin bakanlıkça onaylandığını duyurdu. Keleş, paylaşımında AK Parti Elazığ Milletvekilleri Ejder Açıkkapı ve Mahmut Rıdvan Nazırlı’yı da etiketledi. Ancak Elazığ İl Özel idaresi eylül ayı Meclis toplantısında verilen gündem dışı maddeyle kaynağın bakanlıktan gelmediği ortaya çıktı.

Meclis toplantısında, İl Özel idaresi tarafından 2022 yılında İLBANK’tan 105 milyon TL’lik kredi çekildiği, bu kredinin 19 milyon 500 bin TL’sinin kullanılmadığı ve bu kullanılmayan kredinin 10 milyon TL’sinin Sivrice Atıksu Arıtma Tesisi’nin işlevselliği ve bakım onarım işlerine aktarılması için oylama yapıldı.

MHP'li Osman Dilek


MHP VE CHP’DEN TEPKİ: ‘KAMUOYUNU YANILTMAYIN’

Meclise gelen gündem dışı maddenin görüşülmesi esnasında AK Partili Meclis Başkanı İbrahim Şerbet, Meclis üyelerinin görüşlerini sormadan oylamaya geçti.

Yaşanan tartışmaların ardından söz alan MHP İl Genel Meclis üyesi ve Grup Başkanvekili Osman Dilek, “2022 yılında İLBANK’tan kredi talebinde bulunduk ve kredi ihtiyaca binaen gerekli yerlerde kullanıldı. Geriye kalan 19 milyon beş yüz bin lira, araç alımı için duruyor. Geçen gün gazetelerde yöre milletvekillerinden bir tanesi ‘Sivrice Atıksu Arıtma Tesisi’ne kaynak bulduk, ikinci kaynak da yolda’ diye boy boy resim yayınladı. ‘Ben kaynak buldum’ diye kamuoyuna yanlış bilgi vermenin bir anlamı var mı? Burada Elazığ’ın araç gereç ihtiyacı yoksa, burada oylama yapın, arkadaşlar feragat etsin, ‘ihtiyacımız yok’ desinler. Bu parayı arıtma tesisinde kullanacaklarsa eyvallah, ben de varım. Ama kamuoyunu yanlış bilgilendirip sanki kaynak bulunmuş gibi yapmasınlar” dedi.

CHP'li Mahmut Okçuoğlu

CHP İl Genel Meclis üyesi Mahmut Okçuoğlu da Sivrice Atıksu Arıtma Tesisi’nin yapılmasına hiçbir itirazlarının olmadığını ancak kamuoyunun yanıltılmaması gerektiğini belirtti.

Okçuoğlu, “Biz bu krediyi araç filomuzu genişletmek için aldık. Şimdi araç fiyatları artmış, enflasyon artmış diye araçları alamıyoruz. Bugüne kadar neredeydiniz? Bilinçli ve doğru bir planlama yaparak bu araçları alsaydınız, filoyu genişletseydiniz. Biz hiçbirimiz bu tesisin yapılmasına karşı değiliz. Milletvekilimiz ‘kaynak bulduk’ diyorsa bizim borçlanmamızdan veya yeni bir borçlanma ile kaynak bulmasın. Dünya Bankası’ndan hibeler getirsin. Burası Elazığ’ın en büyük turizm ilçesi. İl Özel İdaresi’nin öz kaynaklarından farklı işlere aktarım yapmayalım. Bu aktarım yapılırsa kendimizle çelişmiş oluruz” ifadelerini kullandı. Gündem maddesi, oy çokluğuyla kabul edildi.