AK Parti sistemde revizyonun kapısını açtı: Güçten feragate hazırız

Siyasette gündem cumhurbaşkanlığı sistemine karşı güçlendirilmiş parlamenter sistem çağrısı. AK Parti’de de 'revizyon' konuşulmaya başlandı. Gözler Erdoğan’ın Meclis açılışında yapacağı konuşmada.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Muhalefette 6 siyasi partinin parlamenter sisteme geçiş için ortak çalışma başlatması, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in “Cumhurbaşkanı adayı değilim, başbakanlığa talibim” çıkışı “sistem değişikliği” tartışmalarını gündemin üst sıralarına taşındı. Ayrıca kamuoyu araştırmalarında da yüzde 60’ı geçen parlamenter sisteme dönüş isteği AK Parti’yi de hareketlendirdi. Yeni anayasa için çalışma başlatılan partide mevcut sistem içinde Meclis’i güçlendirecek bir revizyon yapılabileceği konuşulmaya başlandı.

Muhalefetin ana gündem başlıklarından biri olan parlamenter sisteme geçiş vaadi son günlerde iktidara yakın bazı köşe yazarları tarafından da “espriyle” dile getirilmeye başlandı. Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan “Bütün muhalefet, 'Parlamenter sistem' diye tutturmuşken... AK Parti, aniden 'Parlamenter sisteme dönüyoruz' derse... Ne olur?' sorusuna 'İttifaklar yerini koalisyonlara bırakır. HDP, anahtar konumu kaybeder. Velhasıl... Çarşı kesinlikle karışır. Acayip bir mavra çıkar hepimize' yanıtını verdi. Gazeteci yazar Rauf Tamer de “Erdoğan şimdi çıkıp şakacıktan bile dese ki: Parlamenter Sistem’e hemen dönme kararı aldım. Yarından tezi yok... Kimbilir ortalık nasıl karışır? İttifak dahil her şey tarumar olur. Olur da, muhalefete bundan daha kötü bir şaka olamaz” dedi.

ÇITA YÜKSEĞE KONULDU, ORTA YOL BULUNABİLİR

Köşe yazarlarının “şakayla” dile getirdiği bu konu AK Parti kulislerinde “ciddiyetle” konuşulmaya başlandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konusunda daha önce de birçok eleştiri getiren, bu eleştirileri Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında kurulan komisyona da ileten bazı AK Partililer yeni anayasa kapsamında bu konuda bir revizyona gidilebileceği mesajı vermeye başladı. AK Partili bir yönetici son yaptıkları anayasa değişikliğinde getirilen sistem ile çıtanın çok yükseğe çıkarıldığını belirterek muhalefetle anlaşılarak "sistemde orta bir yol bulunulabileceğini" söyledi.

'PARLAMENTER SİSTEM OLMAZ, MECLİS GÜÇLENDİRİLEBİLİR'

"Türkiye’nin menfaati için” böyle bir yola çıkılabileceğine dikkat çeken AK Partililere göre parlamenter sistemde Meclis, milletvekili transferleriyle, çeşitli etik dışı ilişkilerle hükümet kurup yıkarak “istikrarsızlık” üreten bir yapıyken yeni sistemde yasama faaliyetine özgülendi ve bu işlevi sürdürmeli. Ancak burada bakanların Meclis’teki milletvekillerinin arasından seçilebileceği bir sisteme geçilebileceği, cumhurbaşkanına vekalet eden cumhurbaşkanı yardımcısının da seçimle değil Meclis’teki milletvekilleri arasından belirlenebileceği ifade ediliyor. Bu durumda bakanların Meclis’ten çıktığı bir sistemde gensoru ile de Meclis’in denetim mekanizmasının güçlendirilmesinin önünün açılacağı ifade ediliyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE YÜZDE 40 DA KONUŞULABİLİR

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde en önemli düzenlemelerden biri cumhurbaşkanının yüzde 50+1 oyla seçilmesi. Bu konuda daha önce oranın yüzde 40’a düşürülmesi önerisi gündeme gelmişti. Bu öneri de yeniden konuşulmaya başlandı. Cumhurbaşkanının yürütme yetkisine sahip olduğu ancak bu yetkilerinin bir kısmını Meclis ile paylaştığı, Bakanlar Kurulu’nun Meclis’ten çıktığı bir sistemde yüzde 40’ın da konuşulabileceği ifade ediliyor.

'GÜÇTEN FERAGAT ETMEYE HAZIRIZ'

"Toplumsal uzlaşı" adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile elde edilen güçten “feragat” edilmeye hazır olunduğuna dikkat çekilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni anayasa çağrısının bu anlamda önemli olduğu vurgulanıyor. Sistemde iktidarın da muhalefetin de taleplerinin karşılanacağı bir revizyonun mümkün olduğuna dikkat çekilirken bunun ilk olarak MHP ile görüşülüp daha sonra açık olarak muhalefet ile de temas kurulabileceği kaydediliyor. Muhalefetle temas için “Bu işi birlikte çözelim anlayışı ile muhalefete gidilip feragat edilecek konular ele alınabilir. Bunları görmeliler ki cepheden karşı durulmasın, samimi bir başlangıç olsun” değerlendirmesi yapılıyor.

REFORMDAN KAÇANI MİLLET CEZALANDIRIR

AK Partili yetkililer yeni yasama yılında sistemde revizyon öngören bir anayasa değişikliğinin sürekli gündemde olacağına dikkat çekerek “Cumhurbaşkanı Erdoğan 'hodri meydan' elinizdekini getirin” der, buna karşın muhalefet kaçarsa millet reformdan kaçanı cezalandırır. Vatandaş bugüne kadar sivil anayasa yapma çalışmalarına hep destek verdi, kaçanı da cezalandırdı. Muhalefet katkı sunarsa orta bir yolda buluşulabilir” çağrısı yapılıyor.

ERDOĞAN MECLİS AÇILIŞINDA BİR KEZ DAHA ANAYASA ÇAĞRISI YAPABİLİR

Sistemde revizyonun konuşulmaya başlandığı AK Parti’de gözler şimdi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim’de açılacak Meclis’te yapacağı konuşmaya çevrildi. Erdoğan’ın ekonomiden dış politikaya birçok konuda mesaj vereceği açılış konuşmasında bir kez daha yeni anayasa çağrısı yapmasının sürpriz olmayacağı belirtiliyor.