YAZARLAR

AK Parti kongreye hazırlanıyor: Tecrübe ile yeni buluşacak

AK Parti’nin yeni dönem kadrolarının kimlerden oluşacağı merak konusu. AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek genel başkan adayı olacağı kongrede kapsamlı bir değişiklik beklentisi var.

Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin ardından iktidar da muhalefet partileri de kongre sürecine girdi. Önümüzdeki aylarda yapılacak kongrelerde yerel seçim öncesi partilerin yönetimleri yenilenecek.

CHP’nin kasım ayı başında yapacağı büyük kurultayda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun değişim yanlısı ekiple yarışması bekleniyor. HDP eş başkanlarının görevi bırakmasının ardından partinin çalışmalarının aktarıldığı Yeşil Sol Parti’nin de eylül sonu, ekim başında gerçekleşecek kongresinde tüm yönetim yenilenecek.

14-28 Mayıs seçimlerinin galibi iktidar cephesinde de kongre süreci yaşanıyor. AK Parti olağanüstü kongre için 7 Ekim tarihini karara bağladı. Cumhur İttifakı’nın ana ortağı MHP de olağan kongre takvimi için ekim-kasım ayında uygun bir takvim planlıyor. Kongreler tamamlandıktan sonra hızla yerel seçim çalışmalarına başlanacak.

İlçe ve il kongrelerini yapmadan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu değişikliği için olağanüstü kongre kararı alan AK Parti’nin yeni dönem kadrolarının kimlerden oluşacağı merak konusu. AK Parti Genel Başkanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tek genel başkan adayı olacağı kongrede kapsamlı bir değişiklik beklentisi var. Meclis seçimlerinde istisnasız üç dönem kuralını uygulayarak yüzde 60’ı geçen bir yenilenme gerçekleştiren AK Parti’nin kongrede de bu oranda değişiklik yapması sürpriz olmayacak görünüyor. Ancak AK Partili yetkililer bu değişimde tecrübe ile yeniliğin harmanlanacağına dikkat çekerek şu görüşü dile getiriyor:

“Büyük kongrede Cumhurbaşkanı tecrübe ile yeniyi kaynaştıracaktır. Kısa süre önce bir seçimden çıkıldı. Yaşanan seçimin bir hafızası, sonuçları itibariyle de alınmış notları var. Bunlar değerlendirilecek. Yeni arkadaşlar gelecek. Yönetimde gençleşme ve kadın temsilinde artış önemli. Yeni dönemi anlama ve kavrama açısından gençler ayrıca önem taşıyor. Yeni isimlerle tecrübeyi, hafızayı birleştirecek bir yönetim yapısı çıkacağını düşünüyoruz. Ayrıca yeni dönemde parti yönetiminde milletvekili ağırlığı da azalabilir.”

AK Partili yetkililer Meclis seçimlerinde yüzde 60’ı bulan yenilenmenin seçmende olumlu karşılık bulduğu görüşünde. Bu oranın 20 yılı aşan bir iktidarın yenilenme potansiyelini göstermesi açısından önem taşıdığına dikkat çeken yetkililer, “Genel seçimlerde yenilenmemizden seçmenimiz çok memnun kaldı. Uzun iktidara karşın değişebileceğimizi göstermek olumlu sonuç veriyor” değerlendirmesinde bulundu. Bu kapsamda belediye başkanlığı seçiminde de adaylar belirlenirken geçmiş süreçlerde olduğu gibi üç dönem kuralının uygulanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

KAZANMA HEDEFLİ İTTİFAK MODELİ

AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı 31 Mart seçimleri için 2019 yılında olduğu gibi yine işbirliği yapmaya hazırlanıyor. Liderler ilk mesajlarını verdi ama işbirliğinin detayları iki partinin kongrelerinin ardından belirlenecek. AK Parti ve MHP’den görevlendirilen heyetler ön bir çalışma yapacak. Daha sonra bu çalışma liderlerin onayından sonra uygulamaya geçecek.

MHP’li yetkililere göre yerel seçim için temel ölçüt “mevcudu muhafaza etmek, 2019 seçimlerinde muhalefete geçen belediyeleri yeniden kazanmak” olacak. Bu hedefi gerçekleştirmek için de 2019 seçimlerinden farklı olarak işbirliği yapılan bazı illerde değişiklik olabileceği kaydediliyor.

AK Partili yetkililere göre AK Parti ya da MHP’nin ittifak yaparak tek adayda uzlaşacağı kentler iki partinin oylarının birbirine çok yakın olduğu kentler olacak. Böylece oyların bölünüp aradan yüzde 35 gibi oranlarla muhalefet adayının kazanmasına engel olunacak.

İktidar da muhalefet partileri de yerel seçimlerde belediye başkan adaylarının önemine dikkat çekiyor. Adayların yerelin özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirten AK Partili kurmaylar, “Yerel seçimi genel seçim havasında geçirmemek gerek. Bu bir hizmet yarışı olmalı. Adaylar hizmetlerini ve projelerini anlatmalı. AK Parti belediyeciliği ile CHP belediyeciliğini kıyaslamalı. Geleceğe dair vizyonlarını ortaya koymalı” diyor.