AİHM'den Arnavutköy Rum Kilisesi Vakfı kararı: Mülkiyet hakkı ihlali

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye'nin Rum Ortodoks Taksiarhis Kilisesi Vakfı'nın mülkünü tescil ettirmesine izin vermeyerek mülkiyet hakkını ihlal ettiğine hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rum Ortodoks Taksiarhis Kilisesi Vakfı'nın 1899 yılında Arnavutköy semtinde yapılan kilisenin mülkünün tescil edilmesine izin verilmemesi nedeniyle yaptığı başvuruyu önceki gün karara bağladı. 

2009 yılında yapılan başvuruda AİHM, Türkiye’nin mal ve mülkiyet hakkının korunmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 1. protokolünün 1. maddesini ihlal ettiğine hükmederek 5 bin euro manevi tazminat, 5 bin euro da masraf ve gider ödemesine karar verdi. Vakfın, 50 milyon liralık manevi tazminat ve uğradıkları zarara yönelik 195 bin liralık talebi ise reddedildi.

Kararı yorumlayan Selanik'teki Aristoteles Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan Aarbakke Vemund, BIRN'e verdiği demeçte, “Bu davaların Avrupa mahkemelerine intikal etmesi güzel ve umarım Türkiye bu direktiflere hızla uyar. Sadece Türkiye'yi ilgilendiren davalarda değil, Yunanistan'ı ilgilendiren azınlık davalarında da bu tür konuların kamuoyuna duyurulması iyi bir şey" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)