Afyon’da kiraz alımları durduruldu: ‘İhracatçı fiyat düşürüyor’

Afyon’un Sultandağı ilçesinde kiraz alım fiyatlarının 65 TL’den 40 TL’ye düşmesinin ardından kaymakamlık, üreticilerin talebiyle kiraz alımlarını durdurdu.

Google Haberlere Abone ol

Nail Azbay

AFYON – Afyon’un Sultandağı ilçesinde hasat dönemi başladı. Ancak 65 TL’den alımı yapılan kirazın fiyatı 40 TL’ye düştü.

Sultandağı Kaymakamlığı da üreticilerin talebiyle kiraz toplanmaması yönünde karar aldı.

‘MALİYETİNE KİRAZ TOPLANMAZ’

Sultandağı Ziraat Odası Başkanı Hasan Dinç, ihracatçıların fiyat düşürdüğünü ve bu yüzden böyle bir karar alındığını dile getirdi. Dinç ihracatçıların üreticinin durumundan faydalanmak istediğini belirterek şöyle konuştu: “İhracatçılar fiyatı düşürdü. Kaymakamlıkta bununla ilgili bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda Ziraat Odası olarak bizler, üreticilerimiz, belediyelerimiz ve kaymakamlığımız, ‘kiraz toplanmayacak’ şeklinde karar verdi."

İhracatçıların neden fiyat düşürdüğü sorusuna Dinç, “İhracatçılar, arz talebi karşıladığı an bunu yapar. Fabrikalar doldu. Günlük 200-300 ton ürünü kaldırdılar. Mal dolunca fiyatı çektiler. Daha çok para kazanmak için bunu hep yapıyorlar” dedi.

Kirazın toplanmadan beklemesinin sorun olmayacağını dile getiren Dinç, “Fiyat artsın diye bekliyoruz. Artması gerekiyor. Maliyet fiyatına kiraz toplanmaz. Bizim burada kiraz daha yeni oluşuyor. Yıl boyunca yağışlı bir hava vardı. O yüzden beklemesi sıkıntı değil. Burada haziran sonunda hasat başlar, 20 Temmuz’a 20’sine kadar hasat devam eder. Daha günümüz çok” diye konuştu.

İhracatçının verdiği fiyatın kirazın maliyetinde olduğunu söyleyen Dinç, şöyle devam etti: “Şu anda çiftçiye kirazın maliyeti 35-40 TL. Maliyetine kiraz mı toplanır? Çiftçi ne yapacak böyle? Günlük kiraz toplayanlar 400-600 TL arasında ücret alıyor. Toplamama kararı şu an için devam ediyor. Ne zaman fiyat açıklarlar ne zaman anlaşma olur o zaman kiraz toplanır.”

'HAL YASASI ÇIKMALI'

Sultandağı Belediyesi’nin CHP’li il genel meclisi üyesi İsmihan Nergiz, acilen hal yasasının çıkması gerektiğini söyledi. Nergiz, “İki gündür hal kapalı. Çünkü kaymakamın izni ile haller kapatıldı. Alım durduruldu. İhracatçılar ve komisyoncuların elinde çiftçiler oyuncak oldu. İstedikleri gibi fiyat belirliyorlar. Bu yüzden bizim talebimiz, hal fiyatının acil olarak çıkartılmasıdır. Yani bir taban ve tavan fiyatının belirlenmesi gerekiyor. Bunun için çok geç kalındı. Çok konuşuldu. Her sezon konuşuluyor ama sezon bitince çözüm olmuyor. Çiftçiler mağdurlar” ifadelerini kullandı.