Afyon’da deprem izolatörü olmayan yüksek katlı binalara ruhsat verilmeyecek

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, yüksek kat bina yapacaklara deprem izolatörü şartı getireceklerini belirtti ve “Kesinlikle deprem izolatörü olmadan oraya ruhsat vermeyeceğim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Nail Azbay

AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar mart ayı belediye meclisi toplantısı Mehmet Zeybek başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda gündem depreme dayanıklı binalar oldu. CHP’li Meclis Üyesi Hüsnü Taşer, kendilerinin karşı çıkmalarına rağmen bazı noktalarda yüksek kata izin verildiğinin altını çizdi. Belediye Başkanı Zeybek ise bundan böyle deprem izolatörü olmayan yüksek katlı binalara ruhsat vermeyeceğini belirterek bunu meclisten geçireceklerini duyurdu.

Mehmet Zeybek

'KARŞI ÇIKMAMIZA RAĞMEN BAZI PARSELLERE ÇOK KATLI BİNAYA İZİN VERİLDİ'

CHP’li Taşer, toplantıda söz alarak bir takım hataların olduğunu belirtti ve şunları söyledi: "Olabildiğince tedbirleri almaya çalıştığımıza inanıyorum. Bize düşen bundan sonra hataları en azından indirmek. En basit örneği son meclis kararlarımızda çok katlı yapıları engelledikten sonra bizim muhalefet etmemize rağmen bazı parsellere çok katlı izin verdiğimizi de hatırlatmak istiyorum. Şimdi o arkadaşlar kendilerini sorgulasınlar en azından. Yapı kalitemizde sorun olduğunu düşünmüyorum. Yapıların hasar görmeyeceği anlamına da gelecek bir durum yok. Yapı, depremden hasar görebilir ama önemli olan o yapının içerisinde yaşayan insanların sağlıklı bir biçimde dışarıya çıkmasını sağlamaktır."

'KALDIĞIMIZ YAPILARIN BİZİM İÇİN TABUT OLMADIĞINA İKNA OLARAK YAŞAYACAĞIZ'

Binaların insanlar için tabut olmaması gerektiğini belirten CHP’li Taşer, “Çok kaliteli bina yapacağım diye ekonominin büyük bir bölümünü yapıya yüklemek doğru değildir. Önemli olan insanların ölmemesini sağlamaktır. Bu dengeyi bu dönemde insanlar hararetli oldukları için farklı algılıyorlar. Biz kurumsal olarak doğru tedbirleri alacağız, yapı denetimlerini kitabına uydurmak için değil de yerindeki icraata uygun olarak doğru yapacağız. Ve kaldığımız yapıların gerçekten bizim için tabut olmadığına ikna olarak bu mekanlarda yaşayacağız. Ancak bu şekilde rahat edebiliriz. Sizin yapınızın sadece kaliteli olmasının da bir önemi yok. Bütün yapılar depreme dayanıklı olmalı ki depreme yakalandığınızda hangi yapının içinde olduğunuzun kararını siz vermiyorsunuz. O yüzden çevresel olarak hepimizin kendi yapı kalitemizin dışında komşumuzun yapı kalitesini de güçlendirmek durumunda olduğunu tekrardan hatırlatmak istiyorum” dedi

'RUHSAT VERMEYECEĞİM'

Hüseyin Hüsnü Taşer’in konuşması üzerine konuşan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, çok katlı binalara bundan sonra deprem izolatörü olmadan ruhsat verilmeyeceğini belirtti ve şunları söyledi: "Çok katlı olarak biz sizin de bildiğiniz gibi derin sanayinin olduğu bölgeye izin verdik. Buradan da tekrar ediyoruz. Kesinlikle deprem izolatörü olmadan oraya ruhsat vermeyeceğim. Bunu da şart olarak getireceğiz. Mutlaka deprem izolatörü koyacaklar oraya."