AFAD çadırlarında 'aile' şartı engeli

Maraş'ta yaşanan deprem sonrasında Diyarbakır'da büyük bir yıkıma uğradı. Depremden sonra öğretmenlik yapan ve dışarda kalan N.S.S AFAD çadırlarına ''aile'' engeli sebebiyle erişim sağlayamadı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 6 Şubat’ta Maraş'ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin yarattığı yıkımlar devam ediyor. Bölgelerde arama kurtarma çalışmaları sürerken depremden canını kurtarabilmiş kadınlar ise temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. 

Ekmek ve Gül'de yer alan habere göre, Diyarbakır'da tek başına yaşayan ve öğretmenlik yapan N.S.S deprem sonrasında barınma ihtiyacını karşılamak için çadır aradı. Yetkililer ise tek başına olduğu için N.S.S'ye  ''aile'' şartı engeli çıkarttı.

‘TEK İHTİYACIM KURUMAK VE ISINMAKTI’

N.S.S gerçekleşen ilk deprem anını, ''Yedinci katta yaşıyorum, endişeden ayaklarım tutmuyordu ve ölümü kabullendim. Kardeşimi aradım ve ancak onu sevdiğimi söyleyebildim” diye anlattı. Öğle saatlerinde gerçekleşen ikinci depremde ise N.S.S.’nin evinde borular patladı. Evi su basmaya ve dolaplar düşmeye başladıktan sonra, kapılar kilitlendi. Yardımlar sayesinde bir şekilde evden çıkabildiğini söyleyen N.S.S, “Evden çıktığım esnada borular patladığı için sırılsıklamdım. Ne yapacağımı bilmiyordum, Diyarbakır’da tanıdığım kimse yoktu. Tek ihtiyacım olan şey üzerimi değiştirmek ve biraz ısınmaktı. Regl olduğum için karnım çok ağrıyordu” diyor.

‘YARDIM ETMEYE ÇALIŞTIM, KADIN ELİNLE DOKUNMA DEDİLER’

Diyarbakır’da Sümer Park’ta jandarma ekipleri AFAD’a ait çadırları kurmaya başladığında daha önce AFAD eğitimi almış, ve aynı zamanda arama kurtarmacı olan N.S.S yardım teklifinin reddedilme anını, “Ağrım olmasına ve üşümeme rağmen işi bildiğim için Çadır kurulmasına yardımcı olabilirim, daha hızlı kurulursa eğer insanlar ısınabilir dedim. Yok, kadın elinle dokunma, karışma dediler bana'' diye anlattı. 

'BETON ALTINDA KALMAYALIM DİYE EVLERİMİZE GİDEMİYORUZ'

Çadırlar kurulduktan sonra herhangi birinde ısınmak isteyen N.S.S,  “Yağmur yağıyor, çok üşüyorum, bir çadıra ihtiyacım var, üzerimi değiştireyim’ dedim. Regl olduğumu, karnımın çok ağrıdığını söyledim. Jandarma bana ‘Boşuna beklemeyin, size çadır kalmaz, aileler var. Gidin bir beton altında durun, ıslanmayın’ dedi. Yani beton altında kalmayalım diye evlerimize gidemiyoruz zaten değil mi?” diyerek olay anını anlattı.

N.S.S, Çadırların içinde bekleyen depremzede ailelerin kiminden, çadırda aile kaldığı için olumsuz yanıt aldığından bahsetti: “Bir kadın kendi çadırlarında ‘aile’ kaldığını, o çadıra giremeyeceğimi söyledi. Başka bir çadırdan da aynı şeyler söylendi” dedi.

 ‘YALNIZLIĞI EN ÜST SEVİYEDE HİSSETTİM’

N.S.S. dendiği gibi bir beton altına geçti. kendisini ısıtmak için bir ateş yaktı. Bu süre içinde ne kadar güçlükler yaşadığını anlatırken, “Bir yandan ateş sönüyor, onu yakmaya çalışıyorum. Ellerim, her tarafım is içinde, saçlarımın bir kısmı yandı. Çok yalnız hissettim. Yalnızlığı hissedilebilecek en üst seviyede hissettim” ifadelerini kullandı.

'SÜMER PARK’TA İLK GÜN HİÇBİR YARDIM YOKTU'

N.S.S. kendi yaşadıklarının dışında çevreye dair izlenimlerini de şu cümlelerde anlattı, “Yemek diye sıcak suyun içine un koymuşlardı, ne su ne tuz; hiçbir şey yoktu. Battaniye, elektrikli soba gibi ısınmamızı sağlayacak hiçbir şey yoktu. Çocuklar, kadınlar terliklerle geziyordu, montları yoktu. Sümer Park’ta ilk gün hiçbir yardım yoktu.''

BÖLGEDE KADIN DAYANIŞMASI ÇAĞRISI

HDK Kadın Meclisi’nden Neslihan Acar da depremin vurduğu başka bir kent olan Hatay’dan dayanışma çağrısı yaptı. Afet bölgelerindeki gözlemlerini anlatan Acar, “Kent resmen yok olmuş. Cenazeler yerde, başına bir şey gelmesin diye insanlar cenazelerinin başında bekliyor. Vinçlerle enkaz kaldırılıyor, o enkazların içindeki cesetlerin bütünlüğünden emin değiliz” ifadelerini kullandı.

Acar bölgede çorap, iç çamaşırı gibi temel ihtiyaçların olmadığını, kadınların hijyenik ürünlere erişemediğini söyledi. Kadınların bölgedeki çocuklarla ve yaşlılarla da ilgilendiğini, onların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını aktaran Acar, “Kadınların üzerinde çok fazla sorumluluk var ama aynı zamanda travmatize olmuş haldeler” dedi ve orada Deprem Kriz Masası Koordinasyonunda bir kadın birimi oluşturmaya çalıştıklarını söyledi. Acar son olarak, “Hatay’da bulunan birisi olarak söylüyorum, illere kadın arkadaşlar bu çerçevede bir destek sağlayabilirse çok iyi olur. Sağlıkçı, psikolog kadınların buradaki depremzede kadınlarla temasa geçmesi gerekli” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

 

Etiketler deprem AFAD diyarbakır