Adil Seçim Platformu'ndan seçim yasası tepkisi: Katılım engellendi

Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu, seçim kanunu değişikliğine ilişkin açıklama yaptı: Cumhurbaşkanı’nın geçen seçimde görülen adil olmayan uygulamalarının meşrulaştırılacağı anlaşılmaktadır.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - AK Parti ve MHP’nin seçim kanunda değişiklik öngören teklifi Meclis Anayasa Komisyonu’nda kabul edildi. Tartışmaları da beraberinde getiren kanun telifi değişikliğine bir tepki de Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu'ndan geldi. Platform yaptığı açıklamada, seçim güvenliği çağrısında bulunarak tespitlerini paylaştı.

‘OTURUMA KİMSE DAVET EDİLMEDİ’

Kanun görüşmelerinin halka, seçmene ve ilgili sivil toplum kuruluşlarına kapalı yapıldığı hatırlatılan tespitte, "Anayasa Komisyonu toplantısı 23 Mart 2022 saat 15:05’de başladı ve 24 Mart 07.38’de bitti. Seçim Kanunu gibi önemli bir konunun 17 saat 33 dakika süren tek bir toplantı ile geçiştirilmesi durumun vehametini göstermektedir. Önerilmesine karşın Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu da dahil olmak üzere, oturuma kimse davet edilmedi. Komisyona dışarıdan davetli olarak sadece Adalet ve İçişleri Bakanlığı, Yüksek Seçim Kurulu, Yargıtay, Cumhuriyet Başsavcılığı ve Hâkim ve Savcılar Kurulu temsilcileri alındı” ifadelerine yer verildi.

Adil Seçim İçin Seçim Güvenliği Platformu’nun diğer tespitleri şu şekilde sıralandı:

14 PARTİNİN 8’İ TOPLANTIYA KATILMADI: Meclis'teki partilerin Komisyon üyeleri dışındaki vekilleri de toplantıya ilgi göstermedi. Meclis’te vekili bulunan 14 partiden sadece Komisyon'da grubu bulunan beş parti ve grubu bulunmayan bir parti katılırken, sekiz partinin vekillerinin ve bağımsız vekillerin böylesi önemli bir konuda toplantıya katılmamaları seçim güvenliği yasasının, seçim güvenliği konusundaki rolünün ve öneminin, hak ettiğince fark edilmediğini düşündürüyor.

CUMHURBAŞKANI’NIN ADİL OLMAYAN UYGULAMALARI MEŞRULAŞTIRILDI: Komisyon toplantısında teklif büyük oranda değişmeden geçti. Sadece seçmen kütüğünü taşımayı bir yıl öncesi ile sınırlayan maddede değişikliğe gidildi ve süre üç aya çekildi. Toplantı notları üstünden yapılan tartışmalar incelendiğinde, il barajı görevi görecek ve birinci partiye imtiyaz sağlayarak, diğerlerinin temsil hakkına el koyacak bir düzenlemenin getirildiği, kıdemli hakimlerin tasfiye edilmeye çalışıldığı, Cumhurbaşkanı’nın geçen seçimde görülen adil olmayan uygulamalarının meşrulaştırılacağı anlaşılmaktadır.

SEÇMENİN SANDIĞA KÜSECEĞİ GÖZ ÖNÜNE ALINMALI: İktidarın, Seçim Kanunu Teklifi’ni halkın sesine ve katılımına kapatması, demokratik bir seçimin gerçekleştirilmesini engellemektedir. Muhalefet partilerinin de, iktidar tarafı ne yaparsa yapsın, seçimi kazanacaklarına dair güveninin seçim yasasının mümkün olan en adil ortamı tanımlamasını gölgelememesi gerekiyor. Seçimlerde temsil şansı kalmayan pek çok seçmenin, sandığa uzak durabileceği, küsebileceğinin de önemle göz önüne alınması gerekir. İktidarın bundan sonra da seçim konusundaki çalışmalarının adil seçimi engellememesi, tüm siyasetçilerin, sivil toplumun sorumluluğudur.

SEÇMENLERİN DE SÜRECE KATILMASININ ÖNEMİNİ VURGULUYORUZ: 28 Mart Pazartesi günü partilerin şerhleri Komisyon başkanına teslim edilecek ve Komisyon Raporu tamamlanacak. Komisyon toplantısına katılamamış partilerin, bundan sonraki sürece aktif katılımlarının, seçmenlerinin de sürece katılmasını sağlamalarının, adil bir seçim için parti seçmen birliğini hayata geçirmelerinin önemini vurguluyoruz. Bütün partilerin ortak hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. TBMM çatısı altında pek çok kanun maddesinin ya da kanun teklifinin engellenmesinde, partiler ve seçmenler ötesi işbirliklerinin etkili olduğunu, geçmiş örneklerden biliyoruz. Adil Seçim için Seçim Güvenliği Platformu, seçimlerde kimin kazandığından çok ne kadar adil bir seçim olduğu ile ilgilenmektedir. Bu nedenle ilk seçim ve sonraki seçimlerde de görevini sürdürecektir. Bu çerçevede sandık güvenliği için seçim sürecinin bir bütün olduğunu, sürecin tümünün güvenliğinin önemli olduğunu düşünüyoruz. (DUVAR)