Adidas'tan Almanya futbol milli takımı taraftarlarına '44' yasağı

Adidas, Nazi Almanyası'nın sembollerinden biri haline gelen 'SS' kısaltmasıyla benzerliği dolayısıyla, futbol taraftarlarının formaları 44 sayısıyla kişiselleştirmesini yasakladı.

Fotoğraf: Arşiv/ AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya merkezli spor giyim şirketi Adidas, futbol taraftarlarının Almanya milli futbol takımı formasına '44' sayısının ekleyerek formayı kişiselleştirmesini yasakladı.

Yazı tipinin de etkisiyle, formadaki 44 sayısı, önce 1925 yılında paramiliter bir örgüt olarak ortaya çıkan, ardından Adolf Hitler liderliğindeki Nazi Almanyası'da faaliyet göstermeyi sürdüren 'Schutzstaffel'in (Koruma Timi) kısaltması 'SS'e benzetiliyor. SS, Yahudi Soykırımı'nın (Holokost) işlenmesinde de büyük rol oynamıştı. Şirketten konuya ilişkin yapılan açıklamada, söz konusu benzerlikte 'kasıt olmadığı' belirtildi.

'KASITLI DEĞİLDİ'

The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Adidas'ın Almanya futbol milli takım formasıyla ilgili endişelerini ilk olarak tarihçi Michael König dile getirmişri. König, söz konusu tasarımın 'çok tartışmalı' olduğunu söylemişti. Adidas'ın sözcülerinden Oliver Brüggen, forma tasarımının Nazi sembolleri olan benzerliğinin 'kasıtlı olmadığını' belirtti.

Brüggen, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Biz şirket olarak her şekliyle yabancı düşmanlığı, Yahudi düşmanlığı, şiddet ve nefrete karşı çıkmaya bağlıyız."

1924'TEN SAVAŞIN SONUNA DASSLER KARDEŞLER VE ADİDAS

Adidas, 1924 yılında Almanya'nın Herzogenaurach bölgesinde Adolf "Adi" Dassler tarafından kuruldu. Birinci Dünya Savaşı sonrası cepheden dönen erkek kardeşi Rudolf Dassler'in de şirket bünyesine katılmasıyla kuruluşun adı 'Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası' (Gebrüder Dassler Schuhfabrik) olarak değiştirildi. 

Dassler kardeşler, Mayıs 1933'te Nazi Partisi'ne (NSDAP) katıldı. Adolf Dassler, 1935 yılından İkinci Dünya Savaşı'nın sona erdiği 1945 yılına kadar aynı zamanda 'Hitlerjugend' (Hitler Gençliği) örgütünde görev üstlendi. İkinci Dünya Savaşı sırasında şirket, Almanya'da faaliyetlerini sürdüren son spor ayakkabı firmasıydı ve Nazi Almanyası ordusu 'Wehrmacht'a da ayakkabı sağlıyordu. 1943 yılında fabrika faaliyetlerine son vermek durumunda kaldı ve tesisleri ile iş gücü tank savar silah üretimi için kullanılmaya başladı.

Dassler fabrikası savaş sırasında ABD güçleri tarafından neredeyse tamamen yerle bir edildi. Adolf Dassler'in eşinin çabalarıyla, ABD'nin Almanya'daki askeri güçleri de firmanın müşterileri arasında yer aldı. Öte yandan, kardeşi ile anlaşmazlık yaşayan Rudolf Dassler, 1947 yılında şirketten ayrılarak daha sonra Puma adını alacak ayrı bir marka kurdu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)