Adana’da 2 yıl önce reddedilen Deprem Dairesi yeni kuruluyor

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 'Deprem Dairesi Başkanlığı' kurulması için 2021’de sunulan önergeyi reddeden Cumhur İttifakı, depremlerden sonra başkanlığın kurulması için onay verdi.

Maraş merkezli depremler sonrası Adana'da 418 kişi hayatını kaybetti.
Google Haberlere Abone ol

Murat Yıldız

ADANA - 2021 yılında Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 'Deprem Dairesi Başkanlığı' kurulması için sunulan önergeyi reddeden Cumhur ittifakı, Maraş merkezli depremler sonrası 'Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel iyileştirme Dairesi Başkanlığı' kurulmasına ait komisyon raporuna onay verdi.

AK PARTİ VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLMİŞTİ

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin nisan ayı dördüncü birleşimi Meclis Başkanvekili Mustafa Akgedik başkanlığında toplandı. Gündemin 46. maddesinde bulunan ‘Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel iyileştirme Dairesi Başkanlığı’ kurulmasına ait komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 2021 yılında, 'Deprem Dairesi Başkanlığı' kurulması için sunulan önerge, AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedilmişti. O dönem TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu, duruma tepki göstermiş “Bu önergeyi reddedenler cinayetten yargılanmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu

‘İKİ YIL ÖNCE DOĞRU KARAR VERSELERDİ YÜZLERCE KİŞİ CAN VERMEYECEKTİ’

Maraş merkezli depremler sonrası Adana’da 418 kişinin öldüğünü hatırlatan Uncu, belediye meclisinde alınan karar sonrası şu değerlendirmeyi yaptı: “Meydana gelen depremlerde Adana’da 418 kişi can verdi. Yaşamını yitirenlerin vebali, bu önergeyi iki yıl önce reddedenlerin boynundadır. İki yıl önce doğru karar verselerdi yüzlerce kişi can vermeyecekti.”

Geç alınmış bir karar da olsa zararın neresinden dönülse kar olduğunu kaydeden Uncu “Demek ki, son anda akılları başlarına gelmiş. Yine de teşekkür ederiz. Deprem Dairesi kurulması ülkemiz için de kentimiz için de iyidir. Umarız gerekli tüm önlemler alınır. Adana’daki yapı stokunun yaklaşık yüzde 75’i sağlıksız olduğu için bu önerimizi iki yıl önce Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar’a sunduk ama önerge mecliste reddedildi. Deprem Dairesi kurulsaydı tüm binaların envanteri çıkarılacak, riskli yapılara karşı önlem alınacaktı. Kayıp, bu kadar olmayabilirdi.”