Adana sıcağında serinleten lezzetler: Bici bici, dikenli incir...

Yaz aylarında sıcaklığın 40 dereceyi geçtiği Adana’da halk, soğuk servis edilen bici bici ve dikenli incir ile ferahlıyor.

Bici bici
Google Haberlere Abone ol

Tuğba Eroğlu

ADANA - Sokak lezzetleri ile ünlü Adana’da, yaz aylarında serinlemenin ve sıcak havadan kaçmanın türlü yolları var. Rendelenmiş buz üzerine dökülen şurup, gül suyu tabanında pişmiş nişastanın bir araya gelmesinden elde edilen ve her yerde kolaca bulunabilen ‘bici bici’ en popülerleri arasında.

Bir diğeri de buzun altında tutularak serin tüketilmesi sağlanan dikenli incir… Serin ve tatlı olan bu meyve de Adana’da sıcak havaların vazgeçilmezleri arasında.

‘BUNUN SERİNLETTİĞİ GİBİ BAŞKA HİÇBİR ŞEY SERİNLETMİYOR’

Bici bici, Adana’ya özgü bir çeşit muhallebi. Geçmiş yıllarda tablalarda satılan bici bici, popüler hale gelince restoranlarda ve kafelerde de satılmaya başladı. Seyyar olmasa da tezgahta bici bici kültürünü, Adana’nın Cemal Gürsel Caddesi’nde sürdüren Ali Rıza Özsöyler serinlemek için bici bicinin en doğru tercih olduğunu söylüyor. Özsöyler bici biciyi şu sözlerle tarif ediyor: ‘’Bu sıcaklarda serinlemenin yolu, bici bici yemek. Tatlılığın ve ferahlığın yanında hiçbir şekilde boğaz hastalıklarını tetiklemiyor. Doğma büyüme Adanalıyım. 60 yaşındayım. Serinlemek için göle gitmekten ziyade bir tabak bici bici yemek çok akıllıca geliyor. Tavsiye ediyorum. Bunda egzotik, sihirli bir hava var bence. Bunun serinlettiği gibi başka bir şey serinletmiyor beni. Şimdi korkusuzca yedim ve bugün rahat yatarım.’’

Adnan Menderes Bulvarı'nda bici bici satan onlarca restoran ve kafe bulunuyor.

HER YAZ BİCİ BİCİ İŞİNDE ÇALIŞIYOR

Özsöyler’in yanından ayrılıp bici bici satan bir sürü kafenin bulunduğu Adnan Menderes Bulvarı’ndaki bir kafede sohbetimize devam ediyoruz. 22 yaşındaki Çukurova Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Eyüp Kurtoğlu, her yaz bu işte bici bici işinde çalıştığını söylüyor. Adana’da sıcak yaz akşamlarında insanların serinlemek için göl kenarını tercih ettiklerini anlatan Kurtoğlu, “Hem serinlemek hem de kafa dinlemek için iyi bir bölge” diyor. Bici bicinin nasıl yapıldığına dair bilgi veren Kurtoğlu, “Nişasta su karışımı tepside pişirilip servis edileceği zaman bir kaseye küp şeklinde doğranıyor. Üzerine buz rendeleyip ortasına açılan çukura gülsuyu ve pudra şekeri ekliyoruz. Muz, çilek gibi meyveleri doğradıktan sonra şurubunu da ekleyip servis ediyoruz” diye anlatıyor.

Mahmut Adıbelli, tezgahında dikenli incir satıyor.

SOĞUK YENİLEN DİKENLİ İNCİR

Şehir merkezinde tablada dikenli incir satan Mahmut Adıbelli, dikenli incirin sağlığa faydalı olduğu kadar serinletici de olduğu için yaz aylarında tercih edildiğini belirtiyor. Tadını bilmeyenlerin başlarda ön yargı ile yediklerini ama tadına baktıktan sonra duramadıklarını vurguluyor. Hamide Soylu, Adana sıcağında dikenli incir yiyerek serinlediğini ifade ediyor.