'Açlık tarikatı' liderine 191 çocuğu öldürme suçlaması

Kenya'da 400'den fazla müridinin ölümüne yol açtığı tahmin edilen tutuklu 'açlık tarikatı' lideri Mackenzie, beraberindeki 29 sanıkla birlikte 191 çocuğun ölümüne sebep olmakla suçlandı.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kenyalı tarikat lideri Paul Mackenzie ve 29 diğer sanık, Malindi kasabasında görülen duruşmada hakim karşısına çıktı. Kenya'da 400'den fazla müridinin ölümüne yol açtığı tahmin edilen "açlık tarikatı" lideri Mackenzie'nin de aralarında olduğu 30 sanığa 'cinayet' suçlaması yöneltildi. Sanıklar, kendilerine yöneltilen suçlamaları reddetti. Sanıklardan birinin 'zihinsel olarak yargılanmaya uygun olmadığına' hükmedildi. 

Reuters'ın aktardığına göre, iddia makamı, Nisan 2023'te tutuklanan tarikat lideri Paul Mackenzie'nin müritlerine kendilerini ve çocuklarını aç bırakma emri verdiğini, böylelikle dünyanın sonu gelmeden cennete gidebileceklerini söylediğini anlattı. 

BİR SONRAKİ DURUŞMA 7 MART'TA

Halihazırda kendisine 'terör' ile bağlantılı suçlarla cinayet ve işkence suçlamaları yöneltilen Mackenzie, aralık ayında görülen bir başka davanın karar duruşmasında 'ruhsatsız film üretme ve yayma' suçundan hüküm giymiş ve 12 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Tarikat lideri, bugün görülen davada beraberindeki 29 sanıkla birlikte 191 çocuğu öldürmek ile suçlandı. Mackenzie'nin avukatı, müvekkilinin ölümlerle ilgili soruşturmayla işbirliği yaptığını ve 30 sanığın 7 Mart'ta yeniden hakim karşısına çıkacağını açıkladı.

Eski bir taksi şoförü olan Good News International (İyi Haberler Uluslararası) Kilisesi Papazı Paul Mackenzie hakkında, Nisan 2023'de kilisesindekilere, aç kalıp İsa peygambere kavuşmalarını vadederek birçok kişinin ölümüne neden olduğu iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Mackenzie'nin müritlerinin çocuklarını okula göndermesini ve hasta olduklarında doktora muayene ettirmeyi yasakladığı ifade edilmişti. 

Operasyonlarda tarikatın elinden 95 kişi kurtarılmış, toplu ölümlerle ilgili aralarında tarikat liderinin eşi Joyce Mwikamba'nın da olduğu çok sayıda kişi tutuklanmıştı. Tarikatın lideri Mackenzie, soruşturmanın başında polislere 1000 kişinin cansız bedenine ulaşacaklarını söylemişti. Yapılan aramalarda 400'ün üzerinde ceset bulunmuştu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)