AB'nin 'ateşkes' açıklamasına Macaristan'dan veto

Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının, İsrail ile Hamas arasındaki gerilime yönelik ortak ateşkes açıklamasına Macaristan'dan veto geldi.

Josep Borrell
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları, İsrail ve Hamas arasında giderek artan çatışmaların sona erdirilmesine ilişkin ortak bir deklarasyon üzerinde uzlaşmaya varamadı. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, üye ülkelerin bakanlarıyla salı günü gerçekleştirdiği video konferans sonrasında yaptığı açıklamada, AB adına ortak bir metin hazırlama önerisinin Macaristan tarafından engellendiğini söyledi. Önerinin, Macaristan tarafından hangi gerekçelerle bloke edildiğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

26 ÜLKEDEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Borrell'in açıklamasına göre, 27 AB üyesinden 26'sı kadınlar ve çocuklar da dahil olmak üzere çok sayıda sivilin öldürülmesinin 'kabul edilemez' olduğunu vurgularken, Hamas'ın İsrail'e yönelik roket saldırılarını kınadı ve İsrail'in meşru müdafaa hakkında 'tamamen destek verdiklerini' bildirdi. 26 üye ayrıca 'şiddete derhal son verilmesi ve ateşkesin uygulanması' çağrısı yaptı.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, İsrail hükümetine ve Başbakan Benyamin Netanyahu'ya yakınlığıyla biliniyor. AB'li diplomatik kaynaklar bu nedenle Macaristan'ın, İsrail'e yönelik çağrılara da yer verilen ortak metne imza atmak istememiş olabileceğini tahmin ediyorlar.

ALMANYA BAŞBAKANI İLE ÜRDÜN KRALI GÖRÜŞTÜ

Öte yandan uluslararası toplum, İsrail ve Hamas arasındaki şiddete son vermek için diplomatik çabalarını yoğunlaştırıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ürdün Kralı 2. Abdullah ile telefonda görüşme yaptı. Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Seibert'in yaptığı yazılı açıklamaya göre Merkel, telefonda Ürdün Kralı 2. Abdullah ile Orta Doğu’daki mevcut durumu ele aldı.

Başbakan Merkel ve Kral 2. Abdullah görüşmede, İsrailliler ile Filistinliler arasında siyasi müzakerelerin yeniden başlayabilmesi hususunda koşulları oluşturabilmek için 'hızlı bir ateşkes' sağlanmasına ilişkin girişimlerin desteklenmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı.

MACRON: BMGK ATEŞKES İÇİN KARAR ALMALI

Paris'te düzenlenen Afrika Yardım Konferansı çerçevesinde video konferans yöntemiyle bir araya gelen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ve Ürdün Kralı 2. Abdullah düzenledikleri ortak basın toplantısında ateşkes çağrısı yaptılar.

Elysee Sarayından yapılan yazılı açıklamada, Fransa Cumhurbaşkanı'nın görüşmede, can kaybının yüksek olduğunu belirterek durumun gidişatı ve şiddetin tırmanma riski konusunda endişelerini dile getirdiği bildirildi. Macron'un, bu çatışmaların en kısa sürede durması ve ateşkesin sağlanması için çabalarını sürdüreceği vurgulanan açıklamada, Macron'un Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden ateşkesin sağlanması ve çatışmaların durması yönünde karar alınmasını istediği belirtildi. Macron, pazartesi günü yaptığı açıklamada Fransa’nın çatışmaların durdurulabilmesi için Mısır’ın arabuluculuğuna destek verdiğini açıklamıştı. (DW Türkçe/AA)