Abdullah Cömert'in ailesinin evine 'çürük' raporu: Karot testi dahi yapılmadı

Antakya'daki Gezi eylemlerinde yaşamını yitiren Abdullah Cömert'in ailesinin kaldığı Gazi Mahallesi 'rezerv alan' ilan edildi. Cömert ailesinin evine karot testi alınmadan hasarlı raporu verildi.

Fotoğraflar: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

HATAY - Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Gazi Mahallesi'nde rezerv alan içinde kalan arsa payları geniş olan sağlam evler yıkılmak isteniyor. Kapılara ‘resen’ boşaltma kararı asılan mahalleliler endişeli.

Hatay'da Gazi Mahallesi rezerv alan ilan edildi. Geçtiğimiz günlerde kapılara boşaltmaları için tebligat asılan mahallede, insanlar kolluk kuvvetleri tarafından ablukaya alındı, mahallelinin tepkisi üzerine ise geri çekildi. Mahalleye Emlak Konut’un demirleri konulmak istendi, yine mahallelinin tepkisi üzerine yapılmadı.

Gazi Mahallesi Muhtarı Süleyman Çakar


MAHALLEDE 26 HANE YAŞIYOR

Gazi Mahallesi'nin bir kısmı tek katlı, bahçeli evlerden bir kısmı da çok katlı binalardan oluşuyor. Depremde büyük bir kısmı yıkılan mahallede can kaybı da çok fazla oldu. 32 sağlam binanın kaldığı mahallede, 26 hanede insanlar yaşamaya devam ediyor. Gazi Mahallesi Muhtarı Süleyman Çakar, mahallede ilk zamanlardan itibaren kalanlar olmasına rağmen mahalleye elektrik verilmediğini, kendi muhtarlık konteyneri de dahil elektriği jeneratörle sağladıklarını vurguladı. Depremin üzerinden dokuz ay geçtikten sonra elektrik bağlanıp, insanlar dönmeye başlayınca mahalle kalabalıklaştı.



ORTA HASARA TADİLAT RUHSATI VERİLMİYOR

Mahallenin bir kısmı ise hala il dışında yaşıyor. Orta hasarı olup, evini tadilat ettirip, gelmek isteyen var ama mahalle rezerv alanında olduğu için binalara tadilat ruhsatı verilmiyor. Bu neden orta hasarlı binası olanların beklemekten başka çaresi yok.
Mahallede hali hazırda oturanların çoğu tek katlı, müstakil, bahçeli evler. Mahalle sakinleri bahçeli, müstakil evlerini bırakıp apartmana yerleşmek istemiyor çünkü kültürlerine ters olduğunu söylüyor. Muhtar Süleyman Çakar, “İnsanlar burada müstakile alışkın. Mutlaka herkesin bahçesi var. Burada kurbanını kesiyor, kazanını kaynatıyor. Sağlam evler neden yıkılmak zorunda. Geçtiğimiz gün burada adeta ablukaya alındık, sonra tepkimiz üzerine geri çekildiler" dedi.



ABDULLAH CÖMERT’İN EVİ AĞIR HASARLI YAPILDI

Yasaya göre, rezerv alan içinde yer alan sağlam binalara karot testi yapılıp, karar veriliyor. Fakat ilk defa bir bina, karot testi yapılmadan ağır hasarlıya çevrildi. Bu bina Gezi eylemlerinde Armutlu Mahallesi'nde yaşamını yitiren Abdullah Cömert’in ailesinin evi. 450 metrekare, iki katlı ev depremden sağlam çıktı. Dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan resen binayı boşaltma kararı verildi. İlk defa rezerv alan içinde yer alan sağlam bir bina için karot örneği alınmadan ağır hasarlı riskli raporu verildi. Bu örnekten bile burada ne yapılmak istenildiğinin anlaşılacağını vurgulayan Çakar, devamla şunları söyledi: "Siz vatandaşın 450 metrekare tapulu evini resen alıyorsunuz, kaç metrekare ev vereceğiniz belli değil, ne kadar ödeme yapacağı belli değil. Ben hem 450 metre evimden olup, 100 metrekareye geçeceğim hem de bu eve para ödeyeceğim. Benim evim sağlam niye yapayım bunu. Burada niyet çok açık. Gazi Mahallesi'nin büyük kısmı bahçeli parseli geniş yerler. Burada bina yoğunluğu çok yok. Büyük rant var. 400 metrelik parselleri alıp, 100 metre yerler verecekler. Kalan parsellere yapılan evler ne olacak, kime satacaklar bu evleri, kimler yerleştirilecek buralara. Biz hiçbir şey bilmiyoruz ve bir girdabın içinde gibiyiz.”


Şu an Antakya’nın en büyük sorunu rezerv alan. İnsanlar hem binalarını, he kültürlerini hem de yaşamlarını korumak için mücadele halinde. Bugün Süleyman Çakar’ın muhtarlık işlemlerini yaptığı çadırı hiç boş kalmadı. Evinin rezerv alanından çıkmasını isteyen mahalleliler bugün muhtarlığa gelerek dilekçe doldurdu. Ne olacağını bilmeyen güne her gün yeni bir uygulamayla uyanan Antakyalılar endişeli.