ABD'nin petrol ithalat yasağı Avrupa'da tartışılıyor: Rusya gazına kış sonuna kadar bağımlı değiliz

ABD Başkanı Joe Biden'ın Rus petrolüne ithalat yasağı kararının Avrupa ülkelerine olası etkileri gündemde. AB Komisyonu Başkanı, "Bu kışın sonuna kadar Rus gazına bağımlı değiliz" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği'nin (AB) ABD'nin Rusya petrolüne ithalat yasağı kararını destekleyip desteklemeyeceği tartışılıyor. AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen, "Fazlaca LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ithal ettik, bu kışın sonuna kadar Rus gazına bağımlı değiliz" açıklaması yaptı.

Almanya'da bir televizyon kanalına konuşan Leyen, "Rusya'ya dönük yaptırımların Moskova hükümetine maksimum etki yarattığını" ve "bu yaptırımların Batı ekonomilerine olabildiğince düşük etki yapacak şekilde tasarlandığını" söyledi. Leyen, dün de yaptığı açıklamada "Rus petrolü, kömürü ve gazından bağımsız olmalıyız. Bizi açıkça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz" demişti.

'AB, ALMANYA'NIN MUHALEFETİNE RAĞMEN RUS GAZINDAN UZAKLAŞIYOR'

Avrupa basınında ise ABD'nin söz konusu kararının Avrupa ülkelerinde ciddi etkileri olacağı konusunda uyarılara yer veriliyor. Almanya kanalı Deutsche Welle'de (DW) Arthur Sullivan imzasıyla bugün yayınlanan yazıda, "AB ülkeleriyle Rusya'nın gaz ilişkisinin geleceği derinden belirsiz" yorumu yapıldı. Yazıda, "AB, Almanya'nın muhalefetine rağmen Rus enerji kaynaklarından sert bir şekilde uzaklaşmaya çalışıyor. AB yetkilileri, Rus enerji ithalatını 2030'dan önce sona erdirme ve bu yıl talebi üçte iki oranında azaltmayı hedefliyor" denildi.

"Rusya gazının 50 yıldır Almanya'nın evlerine ve işyerlerine güç sağladığı" vurgulanan yazıda, "İki ülke arasındaki ticaret bağlantıları en başından bu yana tartışılmalıydı ancak iki ülke arasında derin ekonomik bağlar var. Bu işgal, Almanya hükümetini Nord Stream-II boru hattının onayını süresiz olarak ertelemeye zorladı" ifadeleri yer aldı.

'ABD'DE IŞIKLAR SÖNMEYECEK, AB İÇİN AYNISI GEÇERLİ DEĞİL'

İngiltere'deki The Guardian gazetesinde ekonomi muhabiri Larry Elliot imzasıyla yayınlanan yazıda da "ABD'nin Rusya petrolünü yasaklama kararının Batı ülkeleri için riskleri" değerlendirildi. Yazıda, "ABD'de ışıklar sönmeyecek. Ancak AB'nin Moskova'ya enerji bağımlılığı göz önüne alındığında aynısı söylenemez" denildi.

ABD'nin Rusya petrolünün yalnızca yüzde 8'ini ithal ettiğini belirten ekonomi muhabiri Elliot, "Rusya'nın petrol ihracatının yalnızca yüzde 8'i ABD'ye gidiyor. Petrol fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 70 arttı ve yakın tarihte de azalacağına dair emare yok. Oslo merkezli danışmanlık şirketi Rystad Energy, Rus petrol ve gazının tamamen yasaklanmasının ham petrol fiyatlarını varil başına 200 dolara yükseltebileceğini tahmin ediyor. Bir önceki dönüm noktası, 2008 yılında varil başına 147 dolarlık zirveydi" denildi.

AB ülkeleriyle ABD arasında Rusya gazına yönelik fikir ortaklığı olmadığı da belirtilen yazıda, "Biden'ın 'Batı'nın Rusya üzerindeki baskıyı sürdürme kararlılığında birlik olduğu' yönündeki söylemi kesinlikle doğru değil. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ABD'nin ithalat yasağı kararını duyurmasından 24 saat önce yaptığı açıklamada, enerji güvenliği konusunda endişeleri olduğunu belirterek bir ithalat yasağı kararı almayacaklarına işaret etmişti" ifadeleri yer aldı.

ABD'DE BENZİN FİYATLARI ARTIYOR

ABD'de benzin fiyatlarının 2018'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığı açıklanmıştı. Amerikan Otomobil Birliği'nden yapılan açıklamada, "ABD'de benzin galon başı 45 sent artış gösterdi. Benzin fiyatları eyaletler arası ortalama 4,173 dolara çıkarak 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı" denilmişti. (DIŞ HABERLER)