ABD'li yetkili: Amacımız Türkiye'yi suçlamak değil

Biden'ın 24 Nisan açıklamasında soykırım sözcüğünü kullanmasının ardından, üst düzey bir ABD'li yetkiliden "Bunu suçlamak için değil, yaşananların tekrarlanmaması için yapıyoruz" açıklaması geldi.

Ermeni Soykırımı'nın 106'ıncı yıldönümünde Erivan'da anma törenleri düzenlendi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın 24 Nisan açıklamasında soykırım ifadesini kullanmasını ardından üst düzey bir ABD'li yetkili, bu açıklamayla 'modern Türkiye'yi suçlamadıklarını' söyledi. Biden'ın açıklamasının hemen ardından yabancı gazetecilere brifing veren yetkili, amacın suçlama değil hatırlama olduğunu ve 'Osmanlı dönemindeki mezalimlerden söz edildiğini' belirterek, Türkiye'yi 'kritik bir NATO müttefiki' olarak niteledi. Yetkili, "Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamada bulunmak için değil, yaşananların tekrarlanmaması için yapıyoruz" dedi.

'İNSAN HAKLARININ ÖTESİNDE BİR AMACI YOK'

İsmi açıklanmayan yetkiliye göre Biden, hem soykırımın modern Türkiye doğmadan önce yapıldığını belirterek, hem de suçlama değil hatırlamaya odaklanarak, Ankara'yla ilişkiler üzerindeki olumsuz yansımayı hafifletmek istediğini söyledi. Yetkili, "Açıklamada, amacın suçlamak olmadığı çok açıkça ortaya konuluyor. Osmanlı dönemindeki mezalimlerden söz ediliyor. Ve bunun, bu mezalimlerin gelecekte bir daha tekrarlanmasının engelleyebilmek umuduyla, bu mezalimlerin mirasına odaklanmak ve aynı zamanda da geleceğe bakmak için çok ilkeli bir şekilde yapıldığına inanıyorum" diye konuştu. 

Açıklamanın ve Biden'ın 'ilkeli bir şekilde insan haklarının kıymetine odaklanmayı amaçladığını' belirten yetkili, insan haklarının ötesine geçen başka bir amaç bulunmadığını belirtti.

SİYAHLARIN HAYATI ÖNEMLİDİR HAREKETİYLE BAĞLANTI KURDU

İsmi açıklanmayan yetkili, Biden'ın Ermeni Soykırımı açıklaması ile ABD'de Siyahların Hayatı Önemlidir hareketi ve Asyalı Amerikalılara yönelik saldırılar bağlamında yaşanan kimlik tartışmaları arasında da bağlantı kurdu. ABD'li yetkili, "Burada bizim de, insanların kendi tarihleriyle ve bu tarihlerin etkileriyle boğuştuğu bir dönemde olduğumuzu söyleyebilirim. Dolayısıyla, tarihsel açıdan, bunu yapmanın doğru zamanı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. 

'BIDEN ERDOĞAN'LA BİRLİKTE ÇALIŞMAK İSTİYOR'

ABD'li yetkili, Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında dün yapılan telefon görüşmesini de 'profesyonel' ve 'açık' diye niteledi; Biden'ın görüşmede Erdoğan'a soykırım açıklamasının içeriğine dair bilgi verdiğini anlattı. ABD'li yetkili, görüşmede son iki yıldır kötüleşen ilişkilerin de ele alındığını söyleyerek, "Biden, tüm bu konuları ele almak için Erdoğan'la yakın çalışmaya istekli" dedi. Yetkili, Biden'ın bu nedenle bu konuların kapsamlı bir şekilde görüşülmesi için haziran ayındaki NATO zirvesi sırasında yüz yüze görüşme teklifinde bulunduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)