ABD'li Kongre üyesi Santos'a 'bağışçıların hesabından hırsızlık' suçlaması

ABD'de Cumhuriyetçi Kongre üyesi George Santos hakkında hazırlanan iddianamede, 'seçim kampanyasına bağış yapan destekçilerinin ödeme bilgilerini çalarak kişisel hesabına para geçirdiği' iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den ihracı talep edilen ve dava süreci devam eden Kongre Üyesi George Santos, 'seçim kampanyasına bağış yapan destekçilerinin ödeme bilgilerini çalarak kişisel hesabına para geçirmekle' suçlandı.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, savcılık makamı, dava süreci devam eden Santos'a yönelik dolandırıcılık, kara para aklama, seçim kampanyası sırasında yalan ve yanlış beyanlarda bulunma, kamu fonlarının çalınması suçlamalarına bir yenisini ekledi. Buna göre, iddianamede, George Santos'un seçim kampanyasına bağış yapan destekçilerinin ödeme bilgilerini çaldığı ve hesaplardan toplam 44 bin dolar çektiği belirtildi.

'PARANIN BİR KISMI KİŞİSEL HESABINA GÖNDERİLDİ'

Santos hakkında iddianame hazırlayan savcılık makamı, bağışçıların hesabından çekilen paranın bir kısmının seçim kampanyası fonunu şişirmek için kullanıldığını, kalanının da Santos'un kişisel hesabına gönderildiğini aktardı.

Kongre üyesi George Santos, 23 maddelik iddianamede, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddetmiş, hakkındaki suçlamaları 'cadı avı' olarak nitelemiş ve görevinden istifa etmeyeceğini açıklamıştı. Mayısta New York'ta gözaltına alınan Santos, 500 bin dolar kefaletle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.

EĞİTİMİ HAKKINDAKİ BEYANLARI İLGİLİ KURUMLARCA YALANLANMIŞTI

8 Kasım 2022 ara seçimlerinde New York'tan Kongre üyesi seçilen Cumhuriyetçi Santos, seçim kampanyası boyunca Baruch Koleji ve New York Üniversitesi'nden (NYU) mezun olduğunu iddia etmişti. NYU yetkilileri, üniversite arşivlerinde Santos'un kaydının olmadığını duyurmuştu. Santos'un seçim kampanyasında dile getirdiği Wall Street bünyesindeki Goldman Sachs ve Citigroup'ta çalıştığı iddiaları da yalanlanmıştı.

Seçim döneminde, 'onurlu bir Yahudi' olduğunu ileri süren ancak Katolik olduğu ortaya çıkan George Santos, "Katoliğim. Anne tarafımın Yahudi kökenli olduğunu öğrendiğim için 'Yahudi sayılırım' demiştim" ifadesini kullanmıştı.

ESKİ ÇALIŞANINDAN 'CİNSEL SALDIRI' SUÇLAMASI

Federal Seçim Komisyonu'na (FEC) kayıtlı olmadan seçim kampanyası için bir grubun para toplaması ve 2020-2022 döneminde kişisel servetindeki ani artışa ilişkin bilgilerin ortaya çıkması, Santos'un finansman yasalarını ihmal etmiş olabileceğini gündeme getirmişti.

George Santos, 31 Ocak'ta yeni atandığı Temsilciler Meclisi Küçük İşletmeler Komitesi ile Uzay ve Teknoloji Komitesi üyeliklerinden 'işler yoluna girene kadar geçici olarak' ayrılacağını duyurmuştu. Son olarak Santos'un ofisinde kısa süre çalıştığını söyleyen Derek Myers, milletvekilinin kendisine cinsel tacizde bulunduğunu söylemişti. Santos, hakkındaki iddialar nedeniyle bir süredir Temsilciler Meclisi Etik Komitesi'nce soruşturuluyordu. (DIŞ HABERLER)