ABD'li dağcı sedyeyle 680 metre derinlikteki ilk kampa taşındı

1276 metre derinlikteki Morca Mağarası'nda mide kanaması geçirip mahsur kalan ABD'li dağcı Dickey'in tahliyesinde ilk aşama tamamlandı. Dağcı, sedyeyle 680 metre derinlikteki ilk kampa ulaştırıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mersin'in Anamur ilçesinde, keşif amaçlı indiği Morca Mağarası'nda rahatsızlanan ABD'li dağcı Mark Dickey için dün akşam başlatılan tahliye çalışması sürüyor.

3 Eylül'de 15 kişilik grupla indiği Morca Mağarası'nda mide kanaması geçiren 40 yaşındaki Dickey'in sağlık durumu, yaklaşık 1040 metre derinlikte yapılan ilaç tedavisi ve kan nakliyle iyiye gitti.

Doktorların, hastanın sedyeyle taşınabilir olduğuna karar vermesi üzerine dün akşam saatlerinde tahliye çalışması başladı. Dickey, ekiplerin yardımıyla ilk olarak 680 metre derinlikte oluşturulan kampa götürüldü ve dinlenmesi sağlandı.

Bazı dar geçitlerin genişletilmesinin ardından kurtarma ekipleri, Dickey'in bulunduğu sedyeyi 500 metre derinlikteki diğer kampa ulaştırmak üzere harekete geçti.

Mağaranın farklı katmanlarında oluşturulan kamplar üzerinden 7 aşamada gerçekleştirilecek tahliye sürüyor.

'2 VEYA 3 GÜN İÇİNDE ÇIKARMIŞ OLACAĞIZ'

İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Cenk Yıldız, operasyonun iyi gittiğini söyledi. ABD'li dağcının sağlık durumuna değinen Yıldız, "Kendisinin sağlık durumu genel anlamıyla güzel. Sıvıyla beslenmesi devam ediyor. Plazma ve serum destekleriyle şu an için mide kanaması problemini aşmış bulunmaktayız." dedi.

Yıldız, Dickey'in 680 metre derinliğe kadar götürüldüğünü ve olumsuzluk yaşanmadığını belirterek, şöyle konuştu: "Şu an itibarıyla 500 metreye kadar kurtarma operasyonu devam etmektedir. İnşallah bir sorun yaşamazsak 2 veya 3 gün sonra kendisini kamp alanına çıkarmış olacağız. Arkasından da sağlık birimleri aracılığıyla naklini sağlayacağız. Tedavisini yaptıktan sonra uğurlayacağız inşallah."

'DÜNYANIN EN BÜYÜK OPERASYONLARINDAN'

Avrupa Mağara Kurtarma Derneği (ECRA) Teknik Komisyon Başkanı Giuseppe Conti, mağaranın kurtarma çalışması için hazırlandığını ifade ederek, "Tıbbi ekibimiz Mark'ın durumunu mümkün olduğunca stabil tutmak için gerçekten çok çalışıyor. Dünden itibaren mağara boyunca onu sedyeyle taşımaya başladık. Mark'ın durumunun kötüleşmesi riskini göze alamayacağımız için bunu çok dikkatli bir şekilde yapıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç de çalışmanın işbirliği ve koordinasyonla yürütüldüğünü vurgulayarak, "Operasyon sağ salim bittiği vakit dünyanın en büyük operasyonlarından biri olacak." diye konuştu.

Genç, sedyenin geçişi için mağaranın bazı noktalarında genişletme yapıldığını sözlerine ekledi.

 

Tahliyenin sorunsuz tamamlanması için Toros Dağları'nın 2 bin 200 rakımındaki bölgede kurulan koordinasyon çadırında, AFAD, UMKE, jandarma, ECRA ve Türkiye Mağaracılık Federasyonu ekipleri hazır bekliyor.

Kurtarma çalışmasına 8 ülkeden 196 personel katılıyor. (HABER MERKEZİ)