AB'den İsrail'e: Uluslararası insani hukuk seçici şekilde uygulanamaz

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Temsilcisi Borrell, İsrail'in Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na saldırısı karşısında 'dehşete düştüğünü', sivilleri korumanın yükümlülük olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail'in Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'na 30 Ekim Salı günü düzenlediği saldırı hakkında açıklama yaptı. Borrell, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıdaki can kayıpları karşısında dehşete düştüğünü, sivillerin korunmasının ahlaki ve yasal yükümlülük olduğunu söyledi. 

"İsrail'in Cibaliye Mülteci Kampı'nı bombalamasının ardından meydana gelen yüksek sayıdaki can kaybı karşısında dehşete düştüm" diyen Borrell, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözlerine atıfla, ayrımcılık, orantılılık ve ihtiyat ilkeleri dahil uluslararası insani hukukun 'seçici şekilde' uygulanamayacağını kaydetti.

'SAVAŞ HUKUKU HER ZAMAN GEÇERLİ OLMALIDIR'

AA'nın haberine göre, Borrell sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendini savunma hakkı, her zaman sivilleri mümkün olan en geniş şekilde koruma yükümlülüğü ile dengelenmelidir. Söz konusu insani yardım olduğunda da savaş hukuku ve insanlık her zaman geçerli olmalıdır. Gazze'de yaşanan trajedi karşısında AB, geçen haftadan bu yana insani yardım koridorları oluşturulması ve insani ihtiyaçların karşılanması için çatışmalara ara verilmesi çağrısında bulunmaktadır. Durum her geçen gün daha da vahim hale gelirken bu durum her zamankinden daha acil bir hal almaktadır. Sivillerin güvenliği ve korunması sadece ahlaki değil aynı zamanda yasal bir yükümlülüktür."

KAMPA İKİNCİ SALDIRI: 'ONLARCA KİŞİ ÖLDÜ'

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'na dün düzenlediği saldırının ardından bugün bir bombardıman daha gerçekleştirdiği açıklandı. Filistin Haber Ajansı WAFA'nın haberinde, İsrail'in Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki kampı bombalaması sonucu onlarca kişinin öldüğü ve yaralandığı bilgisi verildi.

İsrail, 31 Ekim Salı günü de Gazze'deki Cibaliye Mülteci Kampı'nı hedef almıştı. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, Cibaliye Mülteci Kampı'na İsrail ordusunun düzenlediği saldırıda ilk belirlemelere göre 100 kişinin öldüğünü duyurmuştu. 

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari de Gazze Şeridi'ndeki Cibaliye Mülteci Kampı'nda iki binanın yıkıldığı ve çok sayıda Filistinlinin öldüğü saldırıyı kendilerinin düzenlediğini söylemişti. Hagari, İsrail ordusunun Gazze'ye karadan girmesinin ardından 'savaşı yöneten' Hamas'ın üst düzey yetkilisi İbrahim Biari'yi hedef aldıklarını ileri sürmüş, 'çok sayıda teröristi' bu saldırıda öldürdüklerini iddia ederek bölgede 'kapsamlı bir askeri altyapı bulunduğu için bunun diğer binaların da çökmesine yol açtığını' savunmuştu. (DIŞ HABERLER)