ABD'den Irak'ta Kataib Hizbullah'a hava saldırısı

ABD, 20 Ocak'ta Ayn El Esad Hava Üssü'ne yönelik saldırı da dahil son dönemde ABD güçlerini hedef alan saldırılara yanıt olarak Irak'ta İran destekli Kataib Hizbullah'ın 3 tesisini vurduğunu duyurdu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ve ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 'İran destekli milis grup Kataib Hizbullah'ın saldırılarına yanıt olarak Irak'taki Kataib Hizbullah' hedeflerine saldırı düzenlendiğini açıkladı. 

CENTCOM'un resmi X hesabından yapılan paylaşımda, söz konusu saldırıların, 20 Ocak tarihinde Irak'ın batısındaki Ayn El Esad Hava Üssü'ne yapılan saldırılara da bir karşılık olduğu, ABD'nin Kataib Hizbullah ve Irak'taki diğer İran'la bağlantılı gruplar tarafından kullanılan üç tesise tek taraflı hava saldırıları düzenlediği ifade edildi. Açıklamaya göre, saldırılar, Kataib Hizbullah karargahını, depolarını, roket ve füze eğitim alanlarını ve tek yönlü saldırı İnsansız Hava Aracı (İHA) kapasitesini hedef aldı.

PENTAGON: SALDIRILAR GEREKLİ VE ORANTILI

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, ABD askeri güçlerinin Irak'ta bulunan İran destekli milis gruplara ait üç tesise saldırı gerçekleştirdiklerini söyledi. Austin, Başkan Joe Biden'ın talimatıyla ABD güçlerinin Irak’ta İran destekli milis grupların kullandığı üç tesisi vurduğunu duyurdu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, saldırıları 'gerekli' ve 'orantılı' olarak nitelendiren Bakan Austin, "Bu saldırılar, İran destekli milislerin Irak ve Suriye'de ABD ve Koalisyon personeline yönelik bir dizi tırmandırıcı saldırıya doğrudan yanıt olarak veriliyor" ifadesini kullandı. Austin, ABD’nin çıkarlarını savunmak için gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceğini belirterek, bölgedeki çatışmaları tırmandırmaya çalışmadıklarını öne sürdü ve İran destekli saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulundu.

REUTERS: 2 KİŞİ ÖLDÜ, 4 KİŞİ YARALANDI

20 Ocak Cumartesi günü Irak'taki Ayn El Esad Hava Üssü'ne birden fazla balistik füze ve roketle düzenlenen saldırılarda dört ABD personeli travmatik beyin hasarı yaşamıştı. Reuters haber ajansına konuşan iki medikal ve askeri kaynak, ABD'nin bugün erken saatlerde gerçekleştirdiği saldırılarda en az iki 'miltan'ın öldüğünü, dört kişinin yaralandığını söyledi. 

ABD'nin Suriye'de 900, Irak'ta ise 2 bin 500 kadar askeri gücü bulunuyor. Bu askeri personelin IŞİD'in yeniden canlanmasını engellemek için yerel güçlere danışmanlık ve yardım sağladığı ifade ediliyor. ABD'nin Irak ve Suriye'deki üslerine ve Yemen'deki gemilerine yönelik saldırılar, Hamas'ın 7 Ekim'deki 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne yoğun saldırı başlatması sonrası artış gösterdi. (DIŞ HABERLER)