ABD'de ilkokul saldırganı planını sosyal medyadan duyurmuş

ABD’deki ilkokul saldırganı 18 yaşındaki Salvador Ramos'un, Teksas eyaletindeki ilkokula düzenlediği saldırı öncesi Facebook hesabından saldırıya dair paylaşım yaptığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Teksas eyaletinde bir ilkokula düzenlenen silahlı saldırının detayları ortaya çıktı. Saldırganın yapacağı saldırıyla ilgili Facebook'ta paylaşımlarda bulunduğu belirtildi. Teksas Valisi Greg Abbott, 18 yaşındaki Salvador Ramos'un Facebook'ta yaptığı ilk paylaşımda "Büyükannemi öldüreceğim" diye yazdığını belirtti.

Saldırıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında konuşan Abbott, Ramos'un yaptığı ikinci paylaşımda büyükannesini öldürdüğünü söylediği, üçüncü paylaşımda ise bir ilkokula silahlı saldırı düzenleyeceğini yazdığını aktardı. Ramos'un Facebook'taki üçüncü paylaşımını silahlı saldırıdan yalnızca 15 dakika önce yaptığı belirtildi. 

Teksas Valisi Abbott, saldırgan Ramos'un herhangi bir sabıka kaydı ya da akıl hastalığı olduğuna dair bir kayıt bulunmadığını belirtti. Yalnız ve sorunlu bir ev hayatı olduğu belirtilen Ramos'un konuşma güçlüğü bulunduğu ve bu nedenle arkadaşları tarafından çocukluğundan beri sözlü şiddete maruz kaldığı ifade ediliyor.

Salvador Ramos'un silahla vurduğu büyükannesinin hastanedeki tedavisi sürdüğü ancak durumunun ciddi olduğu belirtiliyor. Ramos'un 18 yaşını doldurur doldurmaz iki yarı otomatik tüfek satın aldığı düşünülüyor.

'ACIYI EYLEME ÇEVİRME ZAMANI GELDİ'

Uvalde kentindeki Robb İlkokulu'nda düzenlenen saldırı sonrası açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, "Tanrı aşkına ne zaman silah lobisine karşı duracağız?" dedi. 18 yaşındaki bir çocuğun mağazadan silah satın alabilmesi fikrinin yanlış olduğunu dile getiren Biden, "Bu tip kitlesel silahlı saldırılar dünyanın başka yerinde nadiren gerçekleşir" dedi.

"Bu acıyı eyleme çevirmenin zamanı geldi" diye konuşan Biden silah satın almayla ilgili yasalarda düzenleme yapma çağrısında bulundu. Biden, Beyaz Saray'da ve ABD'deki federal binalarda bayrakların yarıya indirilmesi talimatını verdi.

Demokrat Parti'den Connecticut Senatörü Chris Murphy de tüm senatörlere silah kontrol yasasını Kongre'den geçirmeleri çağrısında bulundu. "Bu çocuklar şanssız değildi. Bu [saldırı] sadece bu ülkede yaşanır," diyen Murphy, başka hiçbir ülkede küçük çocukların o gün vurulabileceklerini düşünerek okula gitmeyeceğini söyledi.

ABD eğitim sisteminde okullarda sık sık silahlı saldırı tatbikatları yapılıyor ve bu eğitim yılı sürecinin bir parçası. Eğitim sektörü dergisi EdWeek'e göre geçtiğimiz yıl ABD'deki okullarda 26 silahlı saldırı gerçekleşti. Nisan ayında yapılan bir araştırma, 2020 yılında Amerikalı çocukların ve gençlerin başlıca ölüm nedeninin silahla vurulma olduğunu ortaya koymuştu. ABD'de sivillerin elindeki silah sayısı 390 milyondan fazla. (BBC Türkçe)