ABD'de emekli albaya 'flört sitesinde ulusal güvenlik sırlarını ifşa' suçlaması

ABD'de gözaltına alınan 63 yaşındaki emekli albay Slater, 'komplo' ve 'ulusal savunma bilgilerini yasa dışı şekilde ifşa etme' suçlamasıyla hakim karşısına çıkacak.

Fotoğraf: cottonbro studio/Pexels
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Nebraska eyaletinde emekli bir albaya yabancı bir flört sitesi üzerinden bir kişiye ulusal güvenlikle ilgili gizli bilgileri gönderme suçlaması yöneltildi. 63 yaşındaki David Franklin Slater, 2022 yılına kadar ABD'nin nükleer füze mühimmatını izleyen ABD Stratejik Komuta Merkezi'nde (Stratcom) çalışıyordu. 2 Mart Cumartesi günü gözaltına alınan Slater'ın bugün hakim karşısına çıkması bekleniyor.

BBC'nin haberine göre, yetkililer, yasa dışı bir şekilde iletilen belgelerin 'Birleşik Devletler'e zarar vermek için kullanılabileceğini' savundu. Dün yayınlanan belgelerde, David Franklin Slater'ın Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gizli Stratcom belgelerinden öğrendiği bilgileri Ukrayna'daki bir kadın olduğuna inandığı bir kişiye ilettiği belirtildi. Savcılar, 4 Mart Pazartesi günü yayınladıkları belgelerde, emekli askere mesajlaşmalarında sık sık ABD'nin ulusal güvenlik sırlarıyla ilgili sorular sorulduğu bilgisini verdi. 

'SEN BENİM GİZLİ AJANIMSIN'

Buna göre, 11 Mart tarihli bir mesajda, karşı taraftaki kişi Slater'a "Canım; özel odadaki ekranlarda ne gösteriliyor? Bu, çok ilginç" diye yazmıştı. 23 Mart tarihli bir mesajda ise 'belirli bir ülkeyle' ilgili bilgi talebinde bulunulduktan sonra şöyle deniyordu: "Sen benim gizli ajanımsın. Sevgilerle." Bu ülkenin hangi ülke olduğu ile ilgili bilgi verilmedi. Belgelerde Slater'ın kiminle iletişim halinde olduğu ve hangi flört sitesini kullandığı da belirtilmedi. 

Nebraska Savcısı Susan Lehr, "Çok Gizli bilgiye erişimi olan kişilerin belirli sorumlulukları vardır. Slater'a yöneltilen iddialar bu sorumluluklara ihanet edip etmediğini soruşturuyor" açıklamasında bulundu. Slater'a bu kapsamda bir kez 'komplo' ve iki kez 'ulusal savunma bilgilerinin izinsiz ifşası' suçlaması yöneltildi. Emekli askerin atılı suçlardan suçlu bulunması halinde 10 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor.

Slater hakkında hazırlanan iddianame, ABD Hava Kuvvetleri sunayı Jack Teixeira'nın altı kez 'yasa dışı yollarla ulusal savunma bilgilerini ele geçirme ve yayma' suçunu kabul etmesinden saatler sonra kamuoyu ile paylaşıldı. Teixeria, 16 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)