ABD'de aşılananlar için yeni kılavuz: 'Maskesiz görüşebilirler'

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, korona virüsü aşılarının gerekli tüm dozlarını olmuş kişiler için kılavuz yayınladı. Buna göre, aşılanan kişilerin küçük gruplar halinde maske takmadan bir araya gelebileceği belirtildi. Ancak kamusal alanlarda maske takılması ve sosyal mesafe kurallarına uyulması gerektiği aktarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), tamamen aşılanmış kişilerin hangi kurallara tabi olması gerektiğine dair bir kılavuz yayınladı. Covid-19 aşısının gerekli tüm dozlarını yaptırmış kişilerin, küçük gruplar halinde diğer aşılanmış kişilerle maske takmadan bir araya gelebileceği belirtildi. Ancak kılavuzda aşı olanların evlerinin dışında, kamusal alanlarda maske takması gerektiği kaydedildi.

Sağlık yetkilileri ayrıca aşı olanların, farklı evlerde yaşayan ancak henüz aşılanmamış ve düşük riskli kişilerle de maskesiz görüşebileceğini aktardı. CDC, vatandaşların aşılarının son dozunu da aldıktan iki hafta sonra virüsten korunmaya başlandıklarını açıkladı. ABD'de şimdiye kadar 30 milyondan fazla kişi tamamen aşılandı.

 

'SEYAHAT VE SOSYAL MESAFE ÖNLEMLERİNE UYULMALI'

Kıdemli danışman Andy Slavitt gazetecilere verdiği demeçte, "Covid-19'un ötesinde dünyanın nasıl bir yer olacağını anlatmaya başladık. Daha fazla insan aşılandıkça yapılabilecek aktivitelerin listesi büyümeye devam edecek" dedi. Aşı olanların, topluluk içerisinde maske takmak ve sosyal mesafeye uygun davranmak ile kalabalıklardan ve seyahatlerden kaçınmak gibi diğer temel güvenlik önlemlerini almaları gerekiyor. Kılavuz ayrıca aşılanmamış ve yüksek risk grubunda olan kişilerle temasta maske takma ve sosyal mesafe kuralına uygun davranma çağrısında bulunuyor.

'NÜFUSUN YÜZDE 90'INDAN FAZLASI AŞILANMADI'

ABD'de, günlük aşılama sayısında son zamanlarda artış görüldü. Bugüne kadar 90 milyonun üzerinde aşı yapıldı. Üçüncü aşı olan Johnson & Johnson'ın tek doz aşısının kullanım onayı alması da sayıların artmasına yardımcı oldu. ABD, toplamda 29 milyondan fazla vaka ve 525 bin ölüm bildirdi.

Fakat sağlık yetkilileri, Covid-19'un ciddi bir endişe olduğu konusunda da uyardı. CDC Direktörü Dr. Rochelle Walensky, "Nüfusun yüzde 90'ından fazlası hala aşılanmış değil" dedi ve ekledi: "Sorumluluğumuz, günde 60 bin yeni vaka görüldüğü düşünüldüğünde, savunmasız olanları koruduğumuzdan emin olmaktır."

'KILAVUZ FAZLA İHTİYATLI'

Dr. Walensky, 'daha fazla insan aşılandıkça ve bilimsel bilgiler ile kanıtlar arttıkça' kılavuzun güncellenmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi. Slavitt ise, "Umut dolu bir sabah olduğunu, ancak gelecek için sürekli uyarı işaretleri olduğunu" söyledi. Ancak halk sağlığı uzmanı Dr. Leana Wen, Associated Press'e yeni kılavuzu 'fazla ihtiyatlı' diyerek değerlendirdi. Dr. Wen, CDC'nin 'açılımı aşı ile ilişkilendirerek büyük bir fırsatı kaçırdığını' söyledi. Dr. Wen, "Böylesine sınırlı bir kılavuzla ortaya çıkarak, devleti ve ulusal politikayı etkileme penceresini kaçırıyorlar" dedi.

Pazartesi günü ilerleyen saatlerde Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'in Covid-19 önlemlerinin bir yılı doldurması kapsamında perşembe günü konuşma yapacağını duyurdu. Geçtiğimiz hafta Biden, mayıs ayı sonuna kadar, yetişkin her birey için ülkenin yeterli korona virüsü aşısına sahip olacağını söyledi. (BBC Türkçe)

Etiketler ABD CDC aşı maske