ABD'de aşı krizi: Trump Pfizer'in teklifini reddetmiş!

Donald Trump yönetiminin, Amerikan ilaç firması Pfizer'in "Daha fazla aşı sipariş edin" çağrılarını yaz sonunda reddettiği ortaya çıktı. New York Times, gelinen noktada, firmanın ABD'ye ilk anlaşmadaki 100 milyon dozdan daha fazla aşıyı Haziran 2021'den önce tedarik etmesinin zor göründüğünü yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de korona virüsü pandemisindeki yönetimiyle tepki toplayan Donald Trump yönetiminin, Pfizer/BioNTech aşısından 'etkisi henüz kanıtlanmadığı' için yeterli sayıda doz sipariş etmeyi reddettiği ve şimdi de, daha fazla aşı alabilmek için girişimlerde bulunduğu ortaya çıktı. New York Times gazetesi, Amerikan firması Pfizer'in Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile geliştirdiği aşıdan daha fazla alınması için Trump yönetimine yaz aylarında teklif sunduğunu ama bunun reddedildiğini yazdı.

İddiaya göre Trump yönetimi şimdi, aşı krizini bir başkanlık kararnamesiyle aşmak ve Pfizer'in, Amerikan halkı aşılanmadan dünyaya aşı satmasını engellemek istiyor. 

'PFIZER TEKRAR TEKRAR UYARDI'

New York Times gazetesi tarafından ortaya atılan iddiaya göre, Pfizer, ilk etapta 50 milyon kişiye yetecek şekilde 100 milyon doz aşı almak için anlaşma yapan Trump yönetimiyle yaz sonunda görüşerek, daha fazla aşı alınmasını teklif etti. Haberde, "Pfizer yetkilileri Trump yönetimini, talebin arzı ciddi oranda aşabileceği konusunda tekrar tekrar uyardı ve daha fazla dozun erken siparişinin verilmesi için çağrıda bulundu. Ancak reddedildiler" denildi.

'HENÜZ KANITLANMADAN PARA VERECEK DEĞİLDİK'

Haberin yayımlanmasından sonra isim vermeden konuşan bir yetkili ise iddiaları zımnen doğrulayarak, 'söz konusu tarihte Pfizer/BioNTech aşısının denemelerinin henüz tamamlanmadığı' savunması yaptı. Yetkili, "Aşısının işe yaradığı henüz kanıtlanmadan milyonlarca doz öneren herhangi bir şirket hükümet parasını öylece alamayacaktı" ifadelerini kullandı. Bir diğer yetkili ise iddiayı reddederek, 'şu an anlaşma süreci devam ettiği için bu konu hakkında konuşamayacağını' söyledi.

PFIZER: AYRI BİR ANLAŞMA YAPILMASI GEREKİR

Merkezi ABD'nin New York kentinde bulunan Pfizer ise haberin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "Üzerinde anlaşılan 100 milyon dozun üzerine çıkacak ek dozlar, ayrı ve karşılıklı olarak kabul edilmiş bir anlaşmaya tabi tutulacaktır" denildi. New York Times ise haberinde, Pfizer'in aradan geçen sürede diğer ülkelerden aldığı siparişlere ve yaptığı anlaşmalara bağlı kalmasının gerekeceğini vurguladı. Haberde, Amerikan firmasının ABD'ye Haziran 2021'den önce ek doz tedarik edemeyebileceği belirtildi.

Reuters ajansı ise Trump'ın bir başkanlık kararnamesiyle, Amerikalıların aşılara öncelikli erişim sağlamasını sağlamaya çalışacağını duyurdu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Pfizer ABD Donald Trump