ABD'de aşı karşıtlarının büyük çoğunluğu beyaz ve Cumhuriyetçi

ABD'de yapılan bir ankete göre, ülke nüfusunun yüzde 14'ü kesinlikle korona virüsü aşısı olmak istemiyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu beyaz ve Cumhuriyetçilerden oluşuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Kaiser Aile Vakfı’nın (KFF) bir anketinin sonuçlarına göre, ülkede korona virüsü aşısını 'kesinlikle olmayacağını' söyleyenlerin büyük çoğunluğunu beyazlar ve Cumhuriyetçiler oluşturuyor. Henüz aşı olmayan Amerikalılar arasında bir süre bekleyip 'aşı olanlarda bir sorun olmadığından' emin olmak isteyenler ise ağırlıklı olarak siyah ve Latin.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin Bağımsızlık Günü olarak kutlanan 4 Temmuz’a dek nüfusun yüzde 70’inin en az bir doz aşı olması hedefini koymuştu. Ancak şu ana kadar ABD nüfusunun üçte biri henüz hiç korona aşısı olmadı ve bu kişilerin kararı, ırk ve siyasi görüşe bağlı olarak değişiyor.

KARŞI OLANLARIN YÜZDE 58'İ CUMHURİYETÇİ

Amerika'nın Sesi'nin aktardığı ankete göre, kesinlikle aşı olmayacağını söyleyenlerin oranı yüzde 14. Ancak bu gruptakilerin yüzde 69’unun beyaz olması dikkat çekiyor. Aşıyı tamamen reddedenler arasında siyahların oranı yüzde 7, Latinlerin ise yüzde 12. Aşıya karşı olanların yüzde 58’inin Cumhuriyetçi olduğu da anket sonuçlarında göze çarpan ayrıntılar arasında. Demokratlar ise bu grubun yüzde 18’ini oluşturuyor.

TRUMP ETKİSİ Mİ?

KFF’nin Toplumsal Görüş ve Anket Araştırmaları biriminden sorumlu direktörü Liz Hamel, “Pandeminin başlangıcından bu yana sadece aşıyla ilgili değil, korona virüsüne bakış açısında bile siyasi görüş ayrılıkları gördük” diyor. Eski başkan Donald Trump’ın görevdeyken yaptığı açıklamalarda 'medyanın pandeminin ciddiyetini abarttığına' yönelik iddialarda bulunduğunu hatırlatan Hamel, Cumhuriyetçilerin bu tür iddialara Demokratlara kıyasla daha fazla inandığını söylüyor ve ekliyor: “Pandeminin abartıldığını düşünenlerin aşı olmak istememe olasılığı çok daha fazla.”

'BEKLEYİP GÖRMEK İSTEYENLERİN' ORANI AZALDI

Aşı olmak istemeyenlerin yarısından fazlası buna ihtiyaçları olmadığı görüşünde. KFF’nin anketine katılanların yüzde 10’u ise aşı olmadan önce bir süre beklemeyi tercih ediyor. ‘Bekleyip görmek isteyenler’ arasında ise siyahların oranı yüzde 18, Latinlerin yüzde 22. Kesinlikle aşı olmak istemeyen siyahlar katılımcıların yüzde 7’sini, Latinler yüzde 12’sini oluşturuyor.

Araştırmalar ayrıca aşıya ‘kesinlikle karşı’ olanların oranında bir değişiklik olmadığını ancak ‘bekleyip görmeyi tercih edenlerin’ oranının aralık ayından bu yana düştüğünü gösteriyor.

Uzmanlar, henüz aşı olmayanlara ulaşmanın zor olduğunu ancak aşı programı aynı hızla devam ettiğinden aşı olanların sayısındaki artışın da devam edeceğini umuyor. (Amerika'nın Sesi)