ABD ve Avrupa'nın aşırı kaynak kullanımı doğayı tahrip ediyor

Lancet’in yayınladığı bir araştırma, doğal kaynakların aşırı tüketilmesinden kaynaklanan çevre tahribatının arkasında daha çok ABD ve Avrupa’nın olduğunu ortaya koydu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni yapılan bir araştırma, doğal kaynakların fazla kullanımından dolayı oluşan küresel ekolojik bozulmadan daha çok ABD ve Avrupa’nın sorumlu olduğunu buldu. 

The Guardian’da yer alan habere göre, Lancet’in yayınladığı araştırma, son 50 yıl içinde 160 ülkenin doğaya verdiği zararı inceliyor.

Dünyadaki fazla kaynak kullanımının yüzde 27 ile en çok ABD’ya ait olduğunu söyleyen raporda, Avrupa yüzde 25 ile ikinci sırada yer alıyor.

Araştırmayı yazan bilimadamları “Yüksek gelire sahip olan ülkeler, kütlesel ekolojik çöküşün temel sürükleyicileri ve kaynak kullanımlarını bir an önce adil ve  sürdürülebilir bir seviyeye indirmeleri gerekiyor” dedi.  

Araştırmanın baş yazarlarından Prof. Jason Hickel, bulguların dramatik ve rahatsız edici olduğunu söyleyerek, yüksek gelirli ülkelerin, sürdürülebilirlik için, kaynak kullanımlarını ortalama olarak yüzde 70 azaltmaları gerektiğini belirtti. 

Hickel, The Guardian’a verdiği bir demeçte, bunun ancak ABD ve İngiltere gibi yüksek gelirli ülkelerin “gayri safi milli hasılarına odaklanmalarından vazgeçmeleri” ve onun yerine “insan sağlığını destekleyecek ve eşitsizliği giderecek” politikalar sürdürmeleri halinde mümkün olacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)