ABD: Taliban, Kabil havalimanı saldırısını planlayan IŞİD liderini öldürdü

ABD'li yetkililer, IŞİD liderinin Taliban tarafından haftalar önce öldürüldüğünü ancak ölümünün teyit edilmesinin zaman aldığını söyledi.

Foto: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, Afganistan'ın başkenti Kabil'deki havalimanında 2021 yılında gerçekleştirilen ve 183 kişinin hayatını kaybettiği saldırının planlayıcısı olduğu öne sürülen IŞİD liderinin Taliban tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

AA'nın aktardığına göre, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, konuya ilişkin yazılı açıklamasında, Kabil Havalimanı'nın Abbey Kapısı'na düzenlenen ve 13 ABD askeri ile en az 170 Afgan'ın hayatını kaybettiği saldırıların 'fikir babası' olduğu öne sürülen IŞİD/Horasan'ın üst düzey liderlerinden birinin Taliban tarafından düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü belirtti.

'HAFTALAR ÖNCE ÖLDÜRÜLDÜ, TEYİT EDİLMESİ ZAMAN ALDI'

"Taliban'a, El-Kaide ya da IŞİD-H olsun, teröristlere güvenli sığınak sağlamamanın onların sorumluluğunda olduğunu açıkça belirttik" diyen Kirby, yalnızca Afganistan değil, dünyanın farklı yerlerinde yayılan IŞİD tehdidi ile mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi. Öldürülen kişinin kimliği ve operasyonun ne zaman yapıldığına dair bilgi paylaşılmadı.

Öte yandan, BBC Türkçe'nin ABD'deki yayın ortağı CBS News'ten aktardığına göre, üst düzey bir ABD'li yetkili, IŞİD liderinin haftalar önce öldürüldüğünü ancak ölümünün teyit edilmesinin zaman aldığını söyledi. Yetkili, "Hükümetteki uzmanlar, bu kişinin gerçekten de saldırıdan sorumlu olduğundan emin" dedi. IŞİD liderinin Taliban tarafından hedef mı alındığı yoksa örgüt ile Taliban arasındaki çatışmalarda mı hayatını kaybettiği belirsiz.

Ne olmuştu?

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'i 20 yıl sonra yeniden ele geçirmesinden 11 gün sonra düzenlenen saldırı sırasında, birçok sivil Afganistan'dan kaçmaya çalışıyordu. Saldırıdan birkaç saat önce Batılı ülkeler, Kabil'deki vatandaşlarını, havaalanından uzak durmaları yolunda uyarmıştı. Söz konusu uyarıya gerekçe olarak ise IŞİD'in Afganistan'daki kolunun havaalanında saldırı düzenleme ihtimali olması gösterilmişti. Düzenlenen saldırıda 13 ABD askeri ile en az 170 Afgan'ın hayatını kaybetti.

Saldırıdan günler sonra ABD, başkent Kabil'de insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlemişti. Her ne kadar intihar eylemcisinin hedef alındığı açıklansa da ABD'nin saldırısında yedisi çocuk 10 sivil hayatını kaybetmişti.

ABD'de Biden yönetimi, ülke içinde ve dışında, Afganistan'dan çekilme sürecini iyi yönetemediği gerekçesiyle eleştirilmişti. Afgan halkının terk edilerek yalnız, Amerikan silahlarının da sahipsiz bırakılması eleştiri konusu olmuş, havaalanı saldırısında yaralanan bir Amerikan deniz piyadesi daha sonra Afganistan'dan çekilme kararını 'felaket' olarak nitelendirmişti. (DIŞ HABERLER)