ABD Suriye’de ‘İran bağlantılı’ hedefleri vurdu

Pentagon, 10 günde Irak ve Suriye’deki ABD personeline 16 saldırı düzenlendiğini, bu bağlamda Suriye’deki İran Devrim Muhafızları ve bağlantılı grupların kullandığı 2 tesisin vurulduğunu duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) yazılı bir açıklama yaparak ABD askeri güçlerinin Başkan Joe Biden’ın emri doğrultusunda Suriye'nin doğusunda 'İran Devrim Muhafızları Ordusu (IRGC) ve bağlantılı gruplar tarafından kullanılan iki tesise meşru müdafaa amaçlı saldırı düzenlediğini’ duyurdu.

Pentagon'un internet sitesinden yapılan açıklamada, saldırıların ‘17 Ekim’den bu yana İran destekli milis grupların Irak ve Suriye’deki ABD personeline yönelik devam eden ve çoğunlukla başarısız olan saldırılarına karşılık’ gerçekleştirildiği ifade edildi. 

‘İSRAİL-HAMAS ÇATIŞMASIYLA BAĞLANTILI DEĞİL’

ABD’nin ‘çatışma peşinde olmadığı ve daha fazla saldırı gibi bir niyeti ya da arzusu bulunmadığı’ belirtilen açıklamada, “Ancak ABD’ye yönelik bu İran destekli saldırılar kabul edilemez; (bu saldırıların) durması gerekiyor” denildi.

“İran, güçlerimize karşı bu saldırılarda parmağı olduğunu gizlemek ve rolü olduğunu inkar etmek istiyor. Buna izin vermeyeceğiz” denilen açıklamada, ‘bu saldırıların sürmesi halinde gerekli önlemlerin alınmaya’ devam edeceği bildirildi.

Suriye’deki saldırının ‘sadece Irak ve Suriye’deki ABD personelini koruma ve savunma’ niyetiyle yapıldığını belirten Pentagon, saldırıların devam eden İsrail-Filistin çatışmalarıyla bağlantısı olmadığını veya bu çatışmaya yaklaşımda bir değişiklik teşkil etmediğini kaydetti.

RYDER: ABD ÜSLERİNE 10 GÜNDE 16 SALDIRI YAPILDI

Pentagon Basın Sözcüsü Patrick Ryder da 26 Ekim Perşembe günü gerçekleştirdiği günlük basın toplantısında, Irak ve Suriye'de ABD ile koalisyon güçlerine yönelik 17-26 Ekim tarihleri arasında toplam 16 saldırı düzenlendiğini açıkladı. AA’nın aktardığına göre, ABD ve koalisyon güçlerine yönelik saldırılar hakkındaki bir soruya Ryder, "Size 17-26 Ekim tarihleri arasında ABD ve koalisyon güçlerinin Irak'ta en az 12, Suriye'de 4 ayrı kez tek yönlü taarruz dronları ve roketlerle saldırıya uğradığını söyleyebilirim" dedi.

Ryder, yeni bilgiler geldikçe bu rakamları revize etmeye devam edeceklerini belirterek, saldırılarda sorumluluğu üstlenen gruplar hakkında ise "Bu grupların İran'la bağlantılı olduğunu bildiğimizi söylemek dışında detay bilgi vermeyeceğim" diye konuştu.

ABD ORTA DOĞU’YA 900 ASKER KONUŞLANDIRIYOR

Pentagon sözcüsü toplantıda ayrıca, Orta Doğu'da çatışmaların daha geniş alana yayılmasını önlemek amacıyla bölgeye 900 asker ve ek hava savunma sistemleri göndereceklerini duyurdu. Ryder, "İlk kuvvet duruşu duyurumuzdan bu yana yaklaşık 900 askerin ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) sorumluluk alanına konuşlandırıldığını veya konuşlanma sürecinde olduğunu doğrulayabilirim" dedi.

‘BÖLGESEL CAYDIRICILIK AMAÇLANIYOR’

Bölgeye konuşlandırılacak söz konusu birimlerle birlikte Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) bataryaları, Patriot ve Avenger bataryaları ve ilgili hava savunma sistemi unsurlarının da yer alacağını kaydeden Ryder, bunların bölgesel caydırıcılık çabalarını desteklemeyi amaçladığını söyledi. Ryder, ayrıca ABD'nin İsrail'e ‘hava savunma yeteneklerini daha da güçlendirmek’ amacıyla envanterinde bulunan iki ABD Demir Kubbe sistemini de sağlamayı planladığını belirterek, operasyonel güvenlik nedeniyle sevkiyat veya teslimat tarihi hakkında bilgi vermeyeceğini kaydetti. (DIŞ HABERLER)