ABD Senatosu'ndan İsrail'e askeri yardım için 'insan hakları' şartına ret

ABD Senatosu, İsrail'e askeri yardımların devam etmesi için Gazze'deki insan hakları ihlallerine ilişkin 30 gün içinde rapor hazırlanmasını şart koşan karar tasarısını reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, 16 Ocak Salı günü yaptığı oylamada, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde Hamas'a yönelik yürüttüğü askeri operasyonlarda insan hakları ihlali yapıp yapmadığını ortaya koyan bir rapor yayınlanmazsa İsrail'e yönelik güvenlik yardımlarının dondurulması yönündeki karar tasarısını reddetti.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Senatör Bernie Sanders tarafından oylamaya sunulması talep edilen karar tasarısı, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 30 gün içinde İsrail'e yönelik bir 'insan hakları ihlalleri' raporu hazırlamasını öngörüyordu. 100 üyeli Senato'da 72 senatör karşı oy kullandı, 11 senatör ise tasarıya 'evet' oyu verdi.

'BÖYLE BİR DÖNEMDE YANLIŞ MESAJ VERİR'

Bağımsız senatör Bernie Sanders, yaptığı konuşmada, "ABD yardımlarının insan hakları ve bizim kendi kanunlarımıza uygun bir şekilde kullanıldığından emin olmalıyız" ifadelerini kullandı. Sanders, Senato'yu 'savaşın siviller üzerindeki etkisine bakmaya yönelik herhangi bir tedbiri değerlendirmemekle' eleştirirken, Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ABD yönetiminin karar tasarısına karşı olduğu ifade edildi.

Karar tasarısına karşı çıkan senatörler de bunun 'İsrail'in daha hedef gözeteceği bir harekata geçiş yaptığı bir dönemde yanlış mesaj göndereceğini' savundu. ABD, İsrail'e her yıl 3,8 milyar dolar askeri yardım yapıyor, bu yardımların içinde savaş uçakları ve Gazze'deki tünelleri imha edebilecek güçlü bombalar da yer alıyor. Başkan Joe Biden, Kongre'den İsrail'e ilave 14 milyar dolarlık yardımı da onaylamasını istiyor. ABD yönetimi, 7 Ekim'den bu yana Kongre'yi iki kere baypas ederek İsrail'e yardımlara onay verdi.

BLINKEN: ARAP ÜLKELERİ İSRAİL'İ BÖLGEYE ENTEGRE ETMEYE HAZIR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da CNBC televizyonuna verdiği mülakatta İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ve İsrail-Filistin konusuna değindi. Blinken, uzun vadeli, iki devletli çözüm olmadan Arap ülkelerinin Gazze'yi tekrar inşa etmeye istekli olmadığını söyledi.

Geçmişten farklı olarak Arap ülkelerinin, İsrail'i bölgeye entegre etmeye ve güvenlik garantileri vermeye hazır ve istekli olduğunu savunan Blinken, "Ancak Filistin devletine giden yola da aynı derecede kararlılar çünkü bizim gibi onlar da inanıyor ki bu sorun çözülene kadar hiçbir zaman gerçekten barış ve istikrara kavuşulamayacak" dedi.

Blinken, Suudi Arabistan dahil Arap ülkelerinin, İsrail ile ilişkilerinde daha önce hiç olmadığı kadar bazı şeyleri yapmaya hazır olduğunu öne sürerek, bölgede şu an devam eden çatışmaların sonunda karar verilmesi gerektiğini belirtti.

'ARAP ÜLKELERİ "FİLİSTİN SORUNUNU ÇÖZMEK ZORUNDASINIZ" DİYOR'

Daha güvenli gelecek için bölgedeki sorunun temellerine inilmesi gerektiğine işaret eden Blinken, "Arap ülkeleri, 'Filistin sorununu çözmek zorundasınız. Örneğin, sadece bir ya da beş yıl içinde yeniden yıkılıp sonra da tekrar inşa etmemiz isteneceği için biz Gazze'yi yeniden inşa etme işine girmeyeceğiz' diyor" ifadelerini kullandı.

Blinken, İsrail'in şu an Gazze'ye odaklandığını ancak akabinde temel kararlar almak zorunda olduğunu, bölgede gerçek kalıcı güvenliğin iki devletli çözümden geçtiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)