ABD Senatosu'nda Cumhuriyetçiler, Kongre baskını soruşturmasını bloke etti: Trump'ın zaferi

Amerikan Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler, 6 Ocak'ta yaşanan ve Trump'ı azil sürecine götüren Kongre baskınını soruşturacak komisyonun kurulmasını öngören tasarıyı bloke etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD Senatosu, Trump yanlılarının düzenlediği Kongre baskınını soruşturmak için komisyon kurulmasına ilişkin tasarıyı görüştü. Cumhuriyetçiler, tasarıyı bloke etti.

ABD Senatosu Genel Kurulundaki oylamada 54 senatör "evet", 35 senatör ise "hayır" oyu kullanırken tasarının ele alınabilmesi için gereken 60 oya ulaşılamadı.

Oylamada Demokratlara destek veren Cumhuriyetçi senatörler Lisa Murkowski, Mitt Romney, Susan Collins, Bill Cassidy, Rob Portman ve Ben Sasse de tasarının ele alınması yönünde oy kullandı.

İki partiden de isimlerin yer alacağı 10 kişilik bir komisyon kurulmasını ve baskının soruşturulmasını öngören tasarının Senato'da bloke edilmesi özellikle eski Başkan Donald Trump için bir "zafer" olarak değerlendirildi.

Amerikan medyası söz konusu kararın aynı zamanda Cumhuriyetçi Parti içindeki Trump desteğinin halen çok güçlü olduğu şeklinde okunması gerektiği yorumlarına yer verdi.

ABD Temsilciler Meclisi, Cumhuriyetçilerin itirazına rağmen 6 Ocak Kongre baskınının soruşturulması için komisyon kurulmasına yönelik yasa tasarısını mayıs başında onaylamıştı.

6 Ocak'taki Kongre baskınında 5 kişi hayatını kaybetmiş, halkı isyana teşvikten azil istemiyle yargılanan Trump ise şubat ayında Senato'daki oylamada aklanmıştı. (AA)