ABD Senatosu, silah düzenlemesi yasası konusunda anlaştı

ABD Senatosu'nda Cumhuriyetçi ve Demokrat vekillerin bulunduğu bir grup, yeni silah yasasıyla ilgili anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçi ve Demokrat vekiller, silah reformu yasa tasarısı konusunda prensipte anlaştı.

AA ve Reuters'ın haberine göre, senatörler yaptıkları yazılı açıklamada, ABD'de son dönemde gündeme gelen silah reformu tartışmaları konusunda prensipte anlaştıklarını duyurdu.

Demokrat Chris Murphy ve Cumhuriyetçi John Cornyn liderliğindeki müzakere grubu yaptığı açıklamada, "Planımız, yasalara saygılı Amerikalıların anayasal haklarını korurken hayat kurtarıyor. İki tarafın da desteğini alıp sağduyulu teklifimizi yasalaştırmayı dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Metni henüz yazılmayan tasarının, kişilere psikolojik destek verilmesi, okullardaki güvenliğin artırılması, akli dengesi yerinde olmayan kişilerin silah almasının yasaklanması ve 21 yaşın altındaki kişilerin silah almasının kısıtlanması gibi maddeler içermesi bekleniyor.

Öte yandan söz konusu anlaşmada 10 Cumhuriyetçi vekilin yer alması da tasarının hazırlanması durumunda Senato'nun engeline takılmaması anlamına geliyor.

ABD'de, 14 Mayıs'ta Buffalo'daki bir süpermarketteki ırkçı silahlı saldırıda 10 kişinin, 24 Mayıs'ta da Teksas'ın Uvalde kasabasındaki bir okuldaki saldırıda ise 19 öğrenci ve 2 öğretmenin öldürülmesinin ardından, "silah reformu" tartışmaları alevlenmişti.

ABD Başkanı Joe Biden bu konuda Kongreye çağrıda bulunmuş, Temsilciler Meclisi ise hafta içinde silah düzenlemelerini içeren bir yasa tasarısını onaylamıştı. (DIŞ HABERLER)