ABD Senatosu kabul etti: Covid-19’un kökeniyle ilgili bilgiler paylaşılacak

ABD'li yetkililerin Covid-19'un Çin'deki bir laboratuvardan sızmış olabileceğini açıklamasının ardından Senato, virüsün kökeni ile ilgili bilgilerin kamuyla paylaşılmasını öngören tasarıyı kabul etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü'nün (DNI) Covid-19 virüsünün kökeni ile ilgili bilgileri kamuyla paylaşmasını gerektiren yasa tasarısını onayladı. Tasarının yasalaşması için önce Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde, ardından Başkan Joe Biden tarafından onaylanması gerekiyor.

AA'nın haberine göre, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü'nün Covid-19 virüsünün kökeni ile ilgili istihbari bilgileri kamuyla paylaşmasını gerektiren yasa tasarısı dün (2 Mart) Senato'da oylandı. Cumhuriyetçi senatörler Josh Hawley ve Mike Braun'un sunduğu tasarı, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato'da oy birliğiyle kabul edildi.

TASARIDA NE VAR?

2020 yılının başından itibaren tüm dünyada etkili olan 'Covid-19 salgınının Çin'deki Vuhan Viroloji Enstitüsünden kaynaklanmış olabileceğine inanmak için nedenlerin bulunduğu belirtilen yasa tasarısında ABD Ulusal İstihbarat Direktörü'nün Covid-19'un kökenine dair bilgileri kamuyla paylaşması çağrısı yapıldı. Tasarıda, Vuhan Enstitüsü'ndeki araştırmacılara ilişkin bilgilerin de paylaşılması istendi. Söz konusu tasarı, 2021'de de Senatoda kabul edilmiş, ancak Temsilciler Meclisi'nde gündeme gelmemişti.

ÇİN İLE İLGİLİ İDDİALAR NELER?

ABD'nin The Wall Street Journal gazetesi, ABD Enerji Bakanlığı'nın kısa süre önce Beyaz Saray'a ve önemli Kongre üyelerine sunduğu gizli istihbarat raporuna göre, 'Covid-19'un büyük olasılıkla Çin'deki bir laboratuvardan kazayla sızdığını düşündüğünü' yazmıştı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise 'istihbarat topluluğunda bu konuda değişik görüşler olduğunu, ancak emin olacak kadar yeterli bilginin bulunmadığını' belirtmişti.

Son olarak Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Direktörü Christopher Wray, Covid-19'un 'büyük olasılıkla Çin'deki bir laboratuvardan kazayla sızdığı' tezi üzerinde durduklarını söylemişti. (DIŞ HABERLER)