ABD: Çin, Covid-19'un kökeni hakkında daha dürüst olmalı

ABD Enerji Bakanlığı’nın Covid-19'un bir laboratuvardan yanlışlıkla sızmış olabileceği sonucuna varan raporunun ardından ABD’nin Çin Büyükelçisi, Çin'e 'daha dürüst' olma çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns, ABD Enerji Bakanlığı'nın Covid-19'un kökenine ilişkin raporunun basına yansımasından bir gün sonra bir açıklama yaparak "Çin'in Covid-19 pandemisinin kökeni hakkında daha dürüst olması gerekiyor" dedi.

Reuters'ın aktardığına göre, ABD Ticaret Odası'nın düzenlendiği bir etkinliğe video konferans yöntemiyle bağlanarak bir konuşma yapan Burns, "Eğer Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) güçlendirilecekse, Çin'i DSÖ'de daha etkin bir rol oynamaya itmek gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. Burns, ilk Covid-19 vakalarının tespit edildiği Çin'in Vuhan kentine işaret ederek "Çin, üç yıl önce Vuhan'da ne olduğu ve Covid-19 krizinin kökenleri ile ilgili daha dürüst olmalı" ifadelerini kullandı. 

ÇİN: KONUYU POLİTİZE ETMEYİN

ABD'nin Çin Büyükelçisi Burns'ün bu açıklaması, 26 Şubat'ta ABD basınına yansıyan haberlerde, ABD Enerji Bakanlığı’nın gizli bir istihbarat raporunda 'düşük bir güven oranıyla' virüsün laboratuvardan yanlışlıkla sızdığı sonucuna vardığının yer almasının ardından geldi. Daha önceki açıklamalarında 'virüsün kökenine dair bir çıkarımda bulunamadıklarını' belirten ABD Enerji Bakanlığı, bu son raporunda, Covid-19 virüsünün bir laboratuvardan yanlışlıkla sızmış olabileceğine işaret etti.

Çin ise ABD'nin bu iddialarını reddetti. Konuyla ilgili açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, 27 Şubat'ta başkent Pekin'de bir basın toplantısı düzenleyerek "Covid-19'un kökenini bulmak bilimin meselesidir ve politize edilmemelidir. İlgili tarafların bu laboratuvardan sızma teorisini ve Çin'i karalamayı bırakması gerekiyor" dedi.

'BEYAZ SARAY'DA KONUYLA İLGİLİ FİKİR BİRLİĞİ YOK'

ABD’deki çeşitli kurumlar, Covid-19 pandemisinin kökenine ilişkin bugüne kadar farklı sonuçlara vardı. 2021 yılında Federal Soruşturma Bürosu (FBI) 'orta güven oranıyla' virüsün laboratuvar kaynaklı olduğunu söylemişti. Virüsün Vuhan’daki hayvan pazarında hayvanlardan insanlara sıçradığı sonucuna varan bazı araştırmalar da basına yansımıştı. 

Son olarak, 27 Şubat akşamı Covid-19 virüsünün kökeni hakkındaki soruları yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, ABD hükümetinin bu konuda net bir kararı olmadığının altını çizerek “Net bir sonuca ulaşılamadı. ABD hükümetinde Covid-19’un kökeni konusunda bir fikir birliği bulunmuyor" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)