ABD: Rusya, gazeteci Evan Gerşkoviç'i haksız yere tutukladı

Rusya'da 'casusluk' suçlamasıyla tutuklanan WSJ muhabiri Gerşkoviç hakkında açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı, "Gazetecilik suç değildir" diyerek "Gerşkoviç'i serbest bırakın" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı, 30 Mart'ta Rusya'da 'casusluk' suçlamasıyla tutuklanan The Wall Street Journal (WSJ) muhabiri Evan Gerşkoviç'in 'haksız yere tutuklandığını' açıkladı.

Gazeteci Evan Gerşkoviç'in resmi olarak 'haksız yere tutuklu' şeklinde tanımlanması, serbest bırakılması için ABD Dışişleri Bakanlığı'na Rusya'ya baskı yapma, istihbarat takibi yapma, diplomatik koalisyonlar oluşturma, medya baskısı yapma ve düzenli konsolosluk erişimi için girişimde bulunma gibi bir dizi ek yetki sağladı. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR

The WSJ'nin haberine göre, konuya ilişkin açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel, "Gazetecilik suç değildir. Rusya'ya Gerşkoviç'i derhal serbest bırakması çağrısında bulunuyoruz" dedi. Bakanlık, ABD'nin daha önce 'haksız yere tutuklandığını' açıkladığı ABD vatandaşı Paul Whelan'ın serbest bırakılması çağrısını da yineledi.

Rusya'da 'casusluk' suçundan tutuklu bulunan gazetecinin davasını ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Rehine İşleri Özel Temsilciliği takip ediyor. Gerşkoviç resmi olarak 'haksız yere tutuklu' ilan edilmeden önce açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da gazetecinin 'haksız yere tutuklandığı konusunda şüphesi olmadığını' ve 'bu durumu Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile telefon görüşmesi sırasında vurguladığını' ifade etmişti. 

WSJ: EVAN İÇİN ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasının ardından Gerşkoviç'in durumuna ilişkin açıklama yapan WSJ gazetesi de "Evan ve ailesine destek olmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz; serbest bırakılmasını sağlamak için Dışişleri Bakanlığı ve diğer ilgili ABD'li yetkililer ile birleikye çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Gazete, "Evan, değerli bir gazetecidir; tutuklanması özgür basına bir saldırıdır. Bu, dünyadaki tüm özgür halk ve hükümetlerin tepkisini çekmeli" ifadelerini kullandı.

RUSYA: KANUNLARIMIZI İHLAL ETTİ, SUÇ ÜSTÜ YAKALANDI

Rusya, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın 'haksız yere tutuklama' açıklamasına Kremlin'den yapılan bir açıklamayla yanıt verdi. Reuters'ın aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecinin 'Rus kanunlarını ihlal ettiğini' ve 'suç üstü yakalandığını' iddia etti. 

Rusya, söz konusu materyallerin 'gizli' olduğunu söyleyerek Gerşkoviç'e getirilen 'casusluk' suçlamasına ilişkin hiçbir kanıt sunmazken, başkent Moskova'da bir mahkemenin önümüzdeki hafta gazetecinin tutukluluğuna getirilen itirazı incelemesi bekleniyor. (DIŞ HABERLER)