Rusya, WSJ muhabiri Gerşkoviç'i 'casusluk' iddiasıyla tutukladı

Rusya Federal Güvenlik Servisi, ABD vatandaşı gazeteci Evan Gerşkoviç’in Yekaterinburg şehrinde 'casusluk yaptığı' şüphesiyle gözaltına alındığını açıkladı. Gerşkoviç tutuklandı.

Foto: evangershkovich.com
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesi Moskova muhabiri Evan Gerşkoviç, Yekaterinburg şehrinde 'casusluk' iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklandı.

AA'nın aktardığına göre, konuya ilişkin açıklama yapan Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), WSJ gazetesinin ABD vatandaşı Moskova muhabirinin Yekaterinburg şehrinde 'casusluk yaptığı' şüphesiyle gözaltına alındığını bildirdi.

'DEVLET SIRRI OLUŞTURAN BİLGİLER TOPLUYORDU'

FSB’den yapılan açıklamada, WSJ gazetesinin Moskova bürosunda muhabir olarak çalışan Evan Gerşkoviç’in 'Rusya Dışişleri Bakanlığı nezdinde akreditasyonu bulunduğu' kaydedildi.

'ABD hükümeti için casusluk yaptığından şüphelenildiği' ifade edilen Gerşkoviç’in 'yasadışı faaliyetinin engellendiği' kaydedilen açıklamada, "Amerikan tarafından verilen talimatla hareket eden Evan Gerşkoviç'in, Rus askeri-sanayi kompleksindeki işletmelerden birinin faaliyetleri hakkında devlet sırrı oluşturan bilgiler topladığı tespit edildi" ifadeleri kullanıldı. 

"Söz konusu yabancı vatandaş, gizli bilgileri elde etmeye çalışırken Yekaterinburg'da gözaltına alındı" denilen açıklamada, ABD vatandaşı Gerşkoviç hakkında 'casusluk' suçlamasıyla dava açmak için soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

TUTUKLANDI

Moskova Lefortovskiy Mahkemesi’nde yapılan basına kapalı duruşmada, hakim, FSB’nin talebine uygun olarak Evan Gerşkoviç’in 29 Mayıs’a kadar tutuklu kalmasına karar verdi.

WSJ için Ocak 2022 tarihinde çalışmaya başlayan Evan Gerşkoviç, daha önce Rusya'da Agence France-Presse (AFP) haber ajansı ve The Moscow Times gazetesi için çalışmıştı. (DIŞ HABERLER)