ABD ordusunda görevli doktor ve eşine 'Rusya için casusluk' suçlaması

ABD'de, transseksüel olduğunu açıklayan ordusu mensubu olan tabip binbaşı ile sivil doktor olan eşi hakkında 'Rusya hükümetine bilgi sızdırmayı planlamak' suçlamasıyla dava açıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de son günlerde soğuk savaş döneminde sık sık gündeme gelen davalara benzer bir 'casusluk' soruşturması yürütülüyor. 

ABD Ordusu'nda görevli bir tabip binbaşı ve sivil doktor olan eşi, Rusya hükümetine bilgi sızdırmayı planlamakla suçlanıyor.
BBC Türkçe'nin haberine göre Jamie Lee Henry ve Anna Gabrielian'a, bir askeri hastanedeki hastalarla ilgili gizli bilgileri paylaşmayı planladığı öne sürülüyor. 
Soruşturmanın dayanağı ise, çiftin gizli görevdeki bir FBI ajanına Rusya'ya yönelik vatanseverlik duygularıyla hareket ettiklerini söyledikleri iddiası 

Çiftin avukatları ile Rusya konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.
Binbaşı Henry, çiftin evlendiği yıl olan 2015'te ordunun kendisine resmi olarak adını ve cinsiyetini değiştirme izni vermesinin ardından, transseksüel olduğunu açıklayan ilk aktif görevdeki ABD ordusu mensubu olarak tanınıyor.
ABD'nin doğusundaki Maryland eyaletinin Baltimore kentinde Perşembe günü mahkemeye sunulan iddianamede çift, "komplo kurmak" ve "kimlere ait olduğu tespit edilebilecek türden sağlık bilgilerini ifşa etmekle" suçlandı.
Savcılar, çiftin Rusya hükümetine "ABD hükümeti ve ordusuyla bağlantılı kişilerin sağlık durumları hakkında bilgi edinmesine" yardımcı olmak istediğini söyledi.
İddianamede, Kuzey Carolina'daki büyük bir askeri üs olan Fort Bragg'de görev yapan Binbaşı Henry'nin, buradaki hastanenin ve başka bir sağlık kurumunun özel tıbbi kayıtlarına erişim sağlamayı planladığı belirtiliyor.
Baltimore'daki Johns Hopkins Hastanesinde anestezi uzmanı olarak çalışan Gabrielian'ın, birkaç ay önce Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Washington'daki Rus büyükelçiliğine yardım teklifinde bulunduğu iddia ediliyor.
Dr. Gabrielian'ın ağustos ayında bazı bilgileri teslim ettiği de öne sürülüyor. (HABER MERKEZİ)