ABD istihbarat raporu: Netanyahu'nun koalisyonu tehlikede olabilir

ABD'de yayınlanan 2024 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi başlıklı rapor, İsrail'de Başbakan Netanyahu'nun istifası ve erken seçim talebiyle geniş çaplı protestoların beklendiğini gösterdi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de yayınlanan 2024 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi isimli istihbarat raporu, Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail'deki koalisyon hükümetinin 'tehlikede olabileceğini' ortaya koydu. Rapora göre, Başbakan Benjamin Netanyahu liderliğindeki sağ koalisyon hükümeti, belirlediği 'Gazze'de Hamas'ı yok etme' hedefini gerçekleştirme konusunda zorluklar yaşayabilir.

'İSTİFA TALEBİYLE DÜZENLENEN GENİŞ ÇAPLI PROTESTOLAR BEKLENİYOR'

ABD'nin The New York Times gazetesinin aktardığına göre, 11 Mart Pazartesi günü basına yansıyan rapor, Başbakan Netanyahu'nun iktidarda kalıp kalamayacağı konusunda şüpheleri dile getirdi. İsrail'in 'savaşın sonu konusundaki vizyonuyla ilgili' endişelerin ifade edildiği ABD istihbarat raporu, Netanyahu'nun koalisyonunun 'tehlikede olabileceğine' işaret etti. Raporda, konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeye yer verildi:

"Netanyahu'nun yönetme kabiliyetine duyulan ve savaştan önce halihazırda yüksek olan güvensizlik, kamuoyunda daha da derinleşti ve genişledi; (Netanyahu'nun) istifasını ve yeni seçimleri talep eden geniş çaplı protestolar bekliyoruz."

'İSRAİL, YILLAR BOYUNCA SİLAHLI DİRENİŞLE KARŞI KARŞIYA OLACAK'

İsrail'de 'farklı ve daha ılımlı bir hükümetin de bir olasılık' olduğuna işaret eden istihbarat raporu, İsrail'in 'Hamas'ı yok etme' hedefini gerçekleştirme konusunda zorluk yaşayabileceğini de öngördü: "İsrail, muhtemelen gelecek yıllarda Hamas tarafından devam eden silahlı direniş ile karşı karşıya kalacak ve ordu Hamas'ın yer altındaki altyapısını bertaraf etme konusunda zorluk çekecek; söz konusu altyapı isyancıların saklanmasına, güçlerini geri toplamasına ve İsrail güçlerini şaşırtmasına izin veriyor."

'İSRAİL, ÜZERİNDEKİ ULUSLARARASI BASKI ARTACAK'

Söz konusu yıllık raporda, ABD istihbarat örgütleri 'İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki kötü insani durum sebebiyle artan bir uluslararası baskı ile karşı karşıya kalacağı' öngörüsünde de bulundu. Buna göre, İsrail'in Gazze'ye saldırıları, kamuoyunda 'Gazze'deki ölüm ve yıkım sebebiyle' hem ABD hem İsrail'e karşı yükselen hisler nedeniyle ABD'nin Arap ortaklarına 'bir zorluk' teşkil ediyor. Rapor, son aylarda pek çok ABD'li yetkilinin 7 Ekim 2023'teki 'Aksa Tufanı' saldırısını İran'ın planlamadığını ya da saldırı öncesinde bundan haberdar olmadığını ifade eden açıklamalar yaptığına da dikkat çekti. 

Öte yandan, istihbarat örgütleri, 'Gazze'deki savaş bittikten sonra bile İran'ın ABD'yi tehdit eden vekil güçlerini silahlandırmaya ve onlara yardım etmeye devam edeceğini' öngördü.

The News York Times'ın haberine konu olan istihbarat raporu, 5 Şubat'ta ABD Ulusal İstihbarat Direktörü Ofisi tarafından yayınlandı. ABD istihbarat camiasının yıllık tehdit değerlendirmelerine yer verilen rapor, 11 Mart Pazartesi günü gazetenin haberine yansıdı. 

İSRAİL BASINI: REHİNE TAKASI ANLAŞMASI YAKIN OLABİLİR

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlerde, İsrail ve Hamas arasında arabulucular aracılığıyla ayrı ayrı yapılan müzakereler sonucunda Gazze'de rehine takası ve ateşkes anlaşmasına 'yakın olunabileceği' ifade edildi. Ynet News haber sitesine göre, İsrailli üst düzey bir yetkili, dün yaptığı değerlendirmede, böyle bir anlaşmanın gelecek hafta 'belli koşullar altında mümkün olabileceğini' söyledi. İsrailli yetkili, anlaşmaya giden yolda hâlâ bazı zorluklar ve engeller olduğu değerlendirmesinde de bulundu. 

İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine olası harekatı hakkında da konuşan ismi verilmeyen yetkili, ABD Başkanı Joe Biden'ın böyle bir eylemin 'kırmızı çizgi' olacağını söylemesine rağmen harekatın 'an meselesi' olduğunu savundu: "Refah'ta bir operasyon olacak. Buradaki soru bunun ne zaman olacağı çünkü çok fazla karmaşıklık var."

Daha önce basına yansıyan haberlerde, İsrail'in Hamas'tan Gazze'de tutulan ve hayatta olan tüm rehinelerin isminin olduğu bir liste talep ettiği, Hamas'ın bunu reddetmesi üzerine İsrail'in bazı müzakerelerden uzak durduğu ifade edilmişti. Mısırlı bir kaynak, müzakerelerde yeni bir yaklaşıma odaklanıldığını söyledi. Buna göre, Hamas, doğrudan kendi elinde bulunan rehinelerin bir listesini sağlayacak. Arabulucular daha sonra Gazze'de farklı Filistinli gruplar tarafından tutulan rehinelerin kapsamlı bir listesini alacak.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)