ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ürdün'de: 'Gazze'de ateşkes çağrısı vurgulanacak'

Ürdün Dışişleri Bakanlığı, beş ülkeden mevkidaşlarının Blinken ile görüşmelerinde, Gazze'de ateşkes ve acil insani yardım çağrılarını vurgulayacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 3 Kasım Cuma günü İsrail'in Tel Aviv kentine yaptığı ziyaretin ardından, İsrail-Filistin çatışmalarını Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) dışişleri bakanlarıyla görüşmek üzere Ürdün'e gitti.

Reuters'ın haberine göre, Blinken, bugün Lübnan Başbakanı Necip Mikati ile de bir araya geldi. Mikati, görüşmelerinde, Gazze'de ateşkes sağlanması için çalışmanın ve Lübnan'ın güneyine yönelik İsrail saldırılarının sona erdirilmesinin önemine vurgu yaptı.

ULUSLARARASI TOPLUMA 'İSRAİL'E BASKI YAPIN' ÇAĞRISI

Lübnan'ın uluslararası meşruiyete ve Birleşmiş Milletler'in (BM) 1701 Numaralı Kararı'nın uygulanmasına olan bağlılığının altını çizen Mikati, uluslararası topluma İsrail'e söz konusu ihlallere son vermesi için baskı yapma çağrısında bulundu. Blinken ise 'insani sebeplerle askeri operasyonlara ara verilmesi' yönünde kendi çabalarından bahsetti.

BLINKEN VE EŞ ŞEYH'İN DE KATILIMIYLA 'KOORDİNASYON' TOPLANTISI

Bu görüşmenin ardından İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırılarını görüşmek üzere beş Arap ülkesinin dışişleri bakanları arasındaki 'koordinasyon' toplantısı başladı.

Amman'da düzenlenen toplantıya, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve BAE dışişleri bakanlarının yanı sıra ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin Eş Şeyh katıldı.

KATAR'DAN 'REHİNE' AÇIKLAMASI

Öte yandan, toplantı devam ederken Katar Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Gazze'deki rehinelerin durumu ve Gazze'de devam eden bombardıman ele alındı.

Reuters'ın haberine göre, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden bombardımanının rehinelerin serbest bırakılması için yürüttükleri arabuluculuk çabalarını zorlaştırdığını söyledi.

'BAKANLAR ATEŞKES ÇAĞRISINI VURGULAYACAK'

Ürdün Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, öncelikle beş Arap ülkesinin dışişleri bakanlarının Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hasan Eş Şeyh ile görüşeceği bildirilmiş, ABD Blinken'ın da bugün Ürdün'ün başkenti Amman'da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail'in Gazze'ye saldırıları konusunda görüşeceği açıklanmıştı. Açıklamada, "İsrail'in Gazze'ye açtığı savaşın ve sebep olduğu insani felaketin durmasına yönelik çabalar kapsamında cumartesi bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirilecek" denilmişti.

Ardından Arap ülkelerinin bakanları ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken arasında bir toplantı düzenleneceği, bakanların mevkidaşları Blinken'a 'ateşkes ve acil insani yardım çağrısını vurgulayacağı' aktarılmıştı. Görüşmeler sonrasında bakanların birlikte basın toplantısı yapacağı da kaydedilmişti. (DIŞ HABERLER)