Hizbullah lideri Nasrallah: Tüm olasılıklara hazırız

İsrail-Hamas çatışmalarının ardından ilk açıklamasını yapan Lübnan Hizbullahı lideri, "Bu savaş tamamen Filistin'in savaşıdır, Filistin halkı içindir, hiçbir bölgesel konuyla ilgisi yoktur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah, İsrail-Hamas çatışmalarının başladığı 7 Ekim'den bu yana bugün ilk kez açıklamalarda bulundu.

Reuters'ın aktardığına göre, Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği 'Aksa Tufanı' saldırısının birden fazla cepheye yayıldığını söyleyen Nasrallah, "Bu savaşa katılan Iraklı ve Yemenleri ellere teşekkürlerimi iletiyorum" dedi.

'BU SAVAŞ TAMAMEN FİLİSTİNLİLERİN SAVAŞIDIR'

Söz konusu operasyon kararının 'yüzde 100 Filistin'in olduğunu ve karar sahiplerinin bunu herkesten sakladığını' belirten Nasrallah, 'operasyonun gizliliğinin direniş cephesindeki kimsede rahatsızlık yaratmadığını' söyledi. Hizbullah lideri, "Bu savaş tamamen Filistin'in savaşıdır, Filistin halkı içindir, hiçbir bölgesel konuyla ilgisi yoktur" dedi.

'Aksa Tufanı'nın İsrail'in zayıflığını ortaya çıkardığını' savunan Hasan Nasrallah, saldırının 'İsrail'le savaşta yeni bir tarihi aşama teşkil ettiğini' belirtti. Hamas'ın kararını 'doğru, akıllıca, cesur ve doğru zamanda gelmiş bir karar' olarak değerlendiren Hizbullah lideri, İsrail halkına karşı katliam yapanın İsrail güçleri olduğunu ileri sürdü. 

'İSRAİL REHİNELERİ YALNIZCA MÜZAKERE YOLUYLA GERİ ALABİLİR'

İsrail'in yerine getiremeyeceği hedefler koyduğunu da söyleyen Nasrallah, "İsrail, bir ay boyunca tek bir askeri başarı elde edememiştir" diye konuştu. Hizbullah lideri, İsrail'in Gazze'deki rehineleri 'yalnızca müzakere yoluyla geri alabileceğini' belirtti.

Konuşmasında, İsrail-Filistin çatışmalarında ABD'nin rolüne de değinen Hasan Nasrallah, "Gazze'deki savaştan tamamıyla ABD sorumludur" ifadelerini kullandı. ABD'nin Irak ve Suriye'deki üslerine düzenlenen saldırıları da değerlendiren Hizbullah lideri, 'İslami direnişin üslere saldırma kararının akıllıca bir karar olduğunu' savundu.

'BİZ LÜBNAN'DA SAVAŞA 8 EKİM'DE GİRDİK'

Gazze'de devam eden çatışmaların 'önceki savaşlar gibi olmadığını' belirten Nasrallah, "Bu, belirleyici bir savaş" ifadelerini kullandı. Burada 'iki hedef' olduğunu belirten Hizbullah lideri, "İlk hedef Gazze'ye karşı saldırganlığı durdurmak; ikinci hedef Hamas ve Gazze için zafer" dedi. Arap ve Müslüman ülkelere de seslenen Nasrallah, 'en azından Gazze'ye yönelik saldırganlığa son vermek için çalışmaları gerektiğini' belirtti.

8 Ekim'den bu yana İsrail ordusu ve Hizbullah arasında Lübnan sınırındaki karşılıklı saldırı ve çatışmalar hakkında da konuşan Nasrallah, 'sınırda olanların çok mütevazı görünüyor olabileceğini, ancak çok önemli olduğunu' savundu. 'Kendilerinin de 8 Ekim'de savaş dahil olduklarını' ifade eden Hizbullah lideri Nasrallah, sınırda yaşananların 1948 yılından bu yana eşi görülmemiş bir durum olduğunu belirtti.

'LÜBNAN SINIRINDA ÇATIŞMALAR DAHA DA TIRMANABİLİR'

Lübnan Hizbullahı'nın operasyonlarının her geçen gün biraz daha tırmandığını anlatan Nasrallah, bunun İsrail'i kuvvetlerini abluka altındaki Gazze ve işgal altındaki Batı Şeria yerine sınıra yakın tutmaya zorladığını söyledi. Nasrallah, "Lübnan sınırında (saldırı ve çatışmaların) tırmanması gerçekçi bir olasılıktır" diye konuştu.

'İSRAİL TARİHİNİN EN BÜYÜK HATASINI YAPMIŞ OLUR'

Nasrallah, "İsrail, Lübnan'a karşı önleyici bir operasyon gerçekleştirirse tarihinin en büyük hatasını yapmış olur" diyerek 'Lübnan cephesinde bir tırmanış olup olmayacağının Gazze'de yaşananlara ve İsrail'in Gazze'deki eylemlerine bağlı olacağını' belirtti.

Hasan Nasrallah, "Tüm olasılıklara hazırız" diyerek ABD'nin savaş gemilerinin kendilerini korkutmadığını, ABD'nin savaş gemilerine karşı da hazırlıklı olduklarını ifade etti. Nasrallah şöyle konuştu: "ABD'ye şunu söylüyoruz: Sizi 1980'lerin başında Lübnan'da yenenler hâlâ hayatta."

Hizbullah lideri, "Her kim bölgesel bir savaşı durdurmak istiyorsa ivedilikle Gazze'deki saldırganlığa son vermeli" dedi. (DIŞ HABERLER)