ABD basınından 'sansür yasası' eleştirisi: Erdoğan, özgür basını boyun eğmeye zorladı

"Erdoğan, ülkede bir zamanlar canlı olan özgür basını boyun eğmeye zorladı" denilen yazıda, Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretinde yaptığı açıklamalara da yer verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli Washington Post gazetesinin yayın kurulu, "Türkiye'de ifade özgürlüğü ortadan kalkıyor, demokrasi de öyle" başlıklı bir yazı kaleme aldı. 'Dezenformasyon yasasının' eleştirildiği yazıda, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkede bir zamanlar canlı olan özgür basını boyun eğmeye zorladı. Yeni yasa, bunu daha da derinleştirecek" denildi.

'MUHALİF BASINI SUSTURMAYI AMAÇLIYOR'

AK Parti ve MHP'nin 'dezenformasyonla mücadele', basın meslek örgütlerinin ise 'sansür yasası' olarak nitelediği Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun ile, Erdoğan'ın seçim öncesi muhalif basını susturmayı amaçladığı savunuldu. Geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren yasanın, 'ifade özgürlüğünü baskılamak için bir yetki belgesi' niteliğinde olduğunu yazan yayın kurulu, Venedik Komisyonu'nun değerlendirmelerine yer verdi. Komisyonun raporuna, yasanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne ‘engel’ teşkil ettiği yönündeki şikayetler eklenmişti.

'DÜŞÜNCELERİ SEBEBİYLE KİMSE HAPSE GİRMEMELİ'

Yazıda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretinde yaptığı açıklamalar da yer aldı. “Geçtiğimiz günlerde, muhalefet partisi CHP’nin lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştük” ifadelerinin kullanıldığı yazıda, Kılıçdaroğlu’nun ABD’li gazetecilere, “Eğer bir ülke gazetecileri hapse atıyorsa demokrasiden söz edemeyiz. Düşünceleri sebebiyle kimseyi hapse girmemeli” dediği belirtildi. (DIŞ HABERLER)