ABD basını: Çinli hackerler, ABD büyükelçisinin e-postasını ele geçirdi

Çinli bir hacker grubunun ABD'nin Çin Büyükelçisi Burns'ün de aralarında olduğu en az üç üst düzey hükümet yetkilisinin e-posta hesaplarına erişim sağladığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pekin'e bağlı hackerlerin, ABD'nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns'ün e-posta hesabını ele geçirerek hesaba erişim sağladığı iddia edildi. Böylelikle hackerlerin en az yüz binlerce ABD hükümeti belgesine erişim sağlamış olabileceği tahmin ediliyor. 

ABD'nin The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin 'konuya aşina kişilere' dayandırdığı haberine göre, Doğu Asya'dan Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Kritenbrink'in de e-posta hesabı aynı siber saldırı kapsamında hacklendi. Gazeteye konuşan kaynaklardan biri, geçen hafta ortaya çıkarılan 'casusluk' eyleminin hedef aldığı en üst düzey ABD'li yetkililerin Burns ve Kritenbrink olduğuna inandıklarını ifade etti. 

'KURUM İÇİ HASSAS BİLGİLERE ERİŞİM SAĞLAMIŞ OLABİLİRLER'

Siber saldırının detayları henüz netlik kazanmazken, Büyükelçi Burns ve Bakan Yardımcısı Kritenbrink'in gelen kutularındaki e-postaların, siber saldırıda bulunanlara, ABD'li yetkililerin Çin'e yapmayı planladığı ziyaretler ve ABD-Çin ilişkilerine ilişkin kurum içi görüşmelere dair hassas bilgilere erişim sağlamış olabileceği tahmin ediliyor. 

Öte yandan, ABD basınına yansıyan haberlere göre, ABD'li yetkililer, Ticaret Bakanı Gina Raimondo'nun e-posta hesabının da hackerlerin saldırısına maruz kaldığını belirtti. Gazeteye konuşan kaynaklardan biri, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ya da üst düzey danışmanlarının e-posta hesaplarına doğrudan sızılmadığını, hackerlerin daha çok ABD-Çin ilişkilerinden sorumlu küçük bir grup diplomatın e-postalarını hedef aldığını kaydetti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ŞU ANDA İLAVE BİLGİ PAYLAŞAMAYACAĞIZ 

The WSJ'ye konuşan kaynakların aktardığına göre, söz konusu siber saldırı sonucu hackerlerin erişim sağladığı tahmin edilen e-posta hesabı sayısı, 'kaba' rakamlarla ifade ediliyor ve zaman içinde bu sayının artabileceği tahmin ediliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü de konuya ilişkin açıklamasında, "Güvenlik sebebiyle şu anda bu siber güvenlik olayının niteliği ve ölçeği hakkında ilave bilgi paylaşmayacağız" dedi.

Sözcü, bakanlığın 'ağlarındaki endişe verici eylemleri izlemeye ve bu eylemlere yanıt vermeye devam ettiğini, konuyla ilgili başlatılan soruşturmanın sürdüğünü' açıkladı. (DIŞ HABERLER)