AB zirvesine Yunanistan muhalefetinden tepki

Brüksel'de düzenlenen AB liderler zirvesinin ilk gününün ardından yapılan açıklamalar ve Türkiye mesajları, Yunanistan'da muhalefet cephesinden tepki çekti. Eski başbakan ve ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, “Bir kez daha sayın Miçotakis bir Avrupa Konseyi toplantısından eli boş bir şekilde ayrılıyor” ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği’nin (AB) liderler zirvesinin ilk gününün ardından Türkiye’ye yönelik verdiği mesajlar ve aldığı kararlar komşu Yunanistan’ın başkenti Atina’da eleştiriye neden oldu. Yunanistan muhalefeti hem AB’yi hem de Başbakan Kiryakos Miçotakis'i Türkiye karşısında sergiledikleri kararsız tutum nedeniyle eleştiriyor.

AB’nin Türkiye’ye Doğu Akdeniz’deki gelişmeler nedeniyle yaptırım kararı almaması, Atina’da tüm muhalefet partilerinin ve özellikle Yunanistan solunun tepkisini çekti.

ÇİPRAS'TAN SERT ELEŞTİRİ

Eski başbakan ve ana muhalefet lideri Aleksis Çipras, Başbakan Miçotakis’in Türkiye ile ilişkilerde Yunanistan’ın çıkarlarını korumaktan uzak olduğu mesajını verdi. “Bir kez daha sayın Miçotakis bir Avrupa Konseyi toplantısından eli boş bir şekilde ayrılıyor” eleştirisinde bulunan Çipras, Miçotakis'in Türkiye-AB ilişkilerinin geleceğine yönelik olarak ülkesinin hiçbir hedefini garanti altına almayı başarmadığını dile getirdi. 

'AB, GERGİNLİĞİ TIRMANDIRIYOR'

Syriza gibi Yunanistan Komünist Partisi (KKE) de , AB-Yunanistan-Türkiye hattındaki son gelişmelerden ötürü oldukça rahatsız. KKE’nin Merkez Komitesi Siyasi Büro üyesi Makis Papadopoulos, AB’nin Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin sergilediği ‘saldırgan’ tutuma arka çıktığını belirtti. KKE’ye göre AB, Doğu Akdeniz’de artık gerginliği artıran bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. KKE muhafazakâr Miçotakis yönetimine, AB ile yakın işbirliği içerisinde olma suçlamasını yöneltiyor.

'MİÇOTAKİS MERKEL'E TESLİM OLDU'

Eski maliye bakanı Yanis Varoufakis liderliğindeki Mera25 Hareketi ise geçtiğimiz saatlerde Yunanistan Başbakanı’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel’e ‘teslim olduğu’ suçlamasını yöneltti.

Rum muhalefetinin de AB Zirvesi kararlarından 'memnun olmadığı' kaydedildi. Atina’daki muhalefet gibi Lefkoşa’daki muhalif cephe de, gerek AB liderliğinin gerekse de Nikos Anastasiadis'in, Türkiye ile ilişkilerde ‘kararsız tutum' sergilediğini söylüyor.