AB ülkeleri, 2024'te elektronik cihazlarda tek tip şarja geçiyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2024 yılı itibarıyla USB-C'nin AB'deki elektronik cihazlardaki 'ortak standart' olacağını belirterek, "Bekleyiş sonunda bitti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak, bu yıl itibarıyla AB ülkelerinde elektronik cihazlarda tek tip şarja geçileceğini bildirdi.

Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bir paylaşım yapan AB Komisyonu, "Bekleyiş nihayet sona erdi. 2024 itibarıyla, USB-C AB'deki elektronik cihazlar için ortak standart olacak. Bu, daha iyi bir şarj etme teknolojisi, düşük bir e-atık ve ihtiyacınız olan şarj cihazını bulmak için daha az yaygara anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

7 HAZİRAN'DA UZLAŞMAYA VARILDIĞI AÇIKLANDI

Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi 7 Haziran 2022 tarihinde uzlaşmaya vararak, 2024 sonbaharına kadar USB-C'nin tüm cep telefonları, tabletler ve kameralar için ortak şarj bağlantı noktası olması konusunda anlaşma sağlandığını açıklamıştı. AB bakanları da ekim ayında tek tip şarj düzenlemesine onay vermişti.

Karar kapsamında tüketicilerin yeni cihaz satın aldıklarında farklı bir şarj cihazına ve kabloya ihtiyaç duymayacakları, küçük ve orta boylu tüm taşınabilir elektronik cihazları için tek bir şarj cihazı kullanabilecekleri ifade edilmişti.

APPLE, KARŞI ÇIKMIŞTI

Karar öneri olarak AB üyeleri arasında ilk tartışıldığında iPhone telefonlarını üreten Apple buna karşı çıkmıştı. Apple'dan BBC'ye yapılan açıklamada, "Tek tip kabloyu dayatan katı düzenlemelerin inovasyonu teşvik etmek yerine sekteye uğratacağı, bunun da Avrupa ve dünyanın diğer ülkelerindeki tüketicilere zarar vereceğinden endişe duyuyoruz" denilmişti. Apple, iPhone serisinde kendi yapımı olan özel şarj kablolarını kullanıyor.

Avrupa Komisyonu'nun 2019'da hazırladığı rapora göre, 2018'de AB'de satılan şarj kablolarının yarıya yakını USB mikro-B, yüzde 29'u USB-C, yüzde 21'I de "Lightning" uç kullanıyordu. (DIŞ HABERLER)