AB, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler için 15,5 milyon euro yardımda bulundu

Avrupa Birliği Komisyonu, Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’ye yapılan insani yardımın toplam 5,5 milyon euro, Suriye’ye yapılan yardımın 10 milyon euro tutarında olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Maraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen depremlerin ardından AB üyesi ülkelerin depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye’ye bugüne kadar yaptığı toplam yardım hakkında açıklamada bulundu. 

AA’nın haberine göre, AB Komisyonu, AB’nin şu ana kadar bu kapsamda Türkiye’ye yaptığı insani yardımın toplam 5,5 milyon euro tutarında olduğunu açıkladı. Komisyonun açıklamasında, bu yardımın 3,2 milyon euro’sunun yeni fonlardan, 2,3 milyon euro’sunun ise devam eden insani yardım projelerinden aktarıldığı belirtildi.

‘AVRUPA BİRLİĞİ İLK GÜNDEN İTİBAREN HAREKETE GEÇTİ’

AB’nin depremin yaşandığı 6 Şubat’tan itibaren harekete geçtiği ve depremzedelere yardımı artırdığı belirtilen açıklamada, Türkiye için 18 AB üyesinin barınma malzemeleri, ısıtıcılar, jeneratörler, mobilya, tıbbi malzeme, hijyen kitleri, gıda ve giysi gönderdiği aktarıldı.

Açıklamada, buna ilave olarak Belçika, Fransa, İtalya ve Arnavutluk'un tıbbi ekipler sevk ettiği, Hollanda'nın tıbbi tahliye uçağı gönderdiği kaydedildi.

AB Acil Durum Programı kapsamında Romanya'da hazır bulundurulan 2 bin çadır ve 8 bin yatağın Türkiye'ye ulaştırıldığı belirtilen açıklamada, 2 bin 500 yataklı 500 barınma ünitesinin de İsveç'ten yola çıktığı bilgisi paylaşıldı.

SURİYE’DEKİ DEPREMZEDELER İÇİN 10 MİLYON EUROLUK YARDIM

Açıklamaya göre, AB, Maraş merkezli depremlerden Suriye'de etkilenen kişiler için bugüne kadar toplam 10 milyon euro tutarında insani yardımda bulundu. 

AB'nin Dubai'den sevk edilen insani yardımlarını taşıyan ilk uçağın bugün Adana'ya ineceği, yardımların buradan Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından Suriye'ye geçirileceği aktarıldı. Gelecek hafta iki uçağın daha gönderileceği, böylece İrlanda'nın koordinasyonunda toplam üç uçuşla kış şartlarına uygun çadırlar, ısıtıcılar, mutfak setleri, hijyen kitleri gibi malzemelerin Suriye'ye ulaştırılacağı bildirildi.

Suriyeliler için AB Sivil Koruma Mekanizması kapsamında 12 Avrupa ülkesi yardım gönderdi. Yardımlar Beyrut ve Gaziantep'teki merkezlerden sevk edilecek. İtalya'dan yola çıkan ve çadır taşıyan bir gemi de bugün Beyrut'a ulaşacak.

DSÖ: EN ÇOK ENDİŞE EDİLEN BÖLGE, KUZEYBATI SURİYE

Öte yandan, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) depremlerin ardından Suriye’nin kuzeybatısına yapılan yardımların eksikliği konusunda endişelerini dile getirdi. DSÖ Küresel Acil Durum Direktörü Mike Ryan, gazetecilere yaptığı açıklamada "Şu anda en çok endişe edilen bölgenin Suriye'nin kuzeybatısı olduğu çok açık" dedi.

Suriye'de ‘rejimin kontrol ettiği bölgelerin de depremin etkilendiğine’ değinen Ryan, ‘orada var olan hizmetlere insanların erişim sağlayabildiğine’ işaret etti. Ryan, "Suriye'de 10 yıldır devam eden bir savaş olduğunu hatırlamamız gerekiyor. Sağlık sistemin inanılmaz derecede kırılgan” değerlendirmesini paylaştı. (DIŞ HABERLER)