AB Komisyonu Başkanı: Ukraynalılar Avrupa perspektifi için ölmeye hazır

Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke statüsü" verilmesini öneren AB Komisyonu Başkanı, "Ukraynalılar Avrupa perspektifi için ölmeye hazır, bizimle Avrupa rüyasını yaşamalarını istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bugün Brüksel'de yaptığı açıklamada Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke statüsü" verilmesi tavsiyesinde bulundu. Gürcistan için ise resmi olarak aday statüsü olmaksızın, "Avrupa perspektifinin" sürdürülmesini önerdi.

Von der Leyen, Twitter hesabından yaptığı açıklamada ise "Ukraynalılar Avrupa perspektifi için ölmeye hazır. Avrupa rüyasını bizimle yaşamalarını istiyoruz" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de AB Komisyonu'nun tutumunu takdir ettiğini belirttiği açıklamasında "AB'ye üyelik yolunda ilk adımın Ukrayna'yı zafere daha da yakınlaştırdığı" mesajı verdi.

Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu da AB Komisyonu'nun "aday ülke statüsü" önerisiyle ilgili açıklama yaptı. Sandu, "AB Komisyonu halihazırda başlatılmış olan reformları ilerletmek için ek çaba sarf edileceği anlayışı üzerine aday statüsünün verilmesini tavsiye etmiştir. Çok çalışmaya kararlıyız ve desteklerine güveniyoruz" dedi.

AB ÜLKELERİ ÖNERİLERİ TARTIŞACAK

AB Komisyonu'nun aday ülke statüsü verilmesi tavsiyesi, Ukrayna'nın olası adaylık süreci için ilk adım anlamına geliyor. AB üyesi 27 ülkenin devlet ve hükümet başkanları önümüzdeki hafta Brüksel'de komisyonun üyelik talepleriyle ilgili tavsiyelerini değerlendirecek. (DIŞ HABERLER)