AB ile İngiltere arasında Ukrayna 'çatlağı': 'Tam teşekküllü işgal başlamadı'

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid'in "Ukrayna işgali başladı" sözlerinin ardından, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell 'tam bir işgalin başlamadığı' yorumu yaptı.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de bir grup eylemci, Rusya'ya yaptırım dayatılması talebiyle gösteri düzenledi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO ve ABD'yle krizde yeni bir perde açacak şekilde Ukrayna'nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanımasının ardından, Batı dünyasının hamleleri merak ediliyor. ABD ile İngiltere'nin Rusya'ya bugün yeni yaptırımlar açıklaması beklenirken, Avrupa Birliği'nin (AB) daha 'yumuşak' bir tavır alması bekleniyor. Son olarak, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Moskova'nın Donetsk ve Lugansk'a 'barış gücü' göndermesini 'tam teşekküllü bir işgal' olarak nitelendirmediğini söyledi.

Borrell'in açıklaması, İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid'in "Ukrayna işgali başladı" sözlerinin ardından geldi. Javid, dünya basınına manşet olan açıklamasında, "Ukrayna işgalinin başladığı sonucuna varabilirsiniz. Ruslar, Başkan Putin, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırma kararı aldı" dedi. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Rusya'ya karşı hızla bir ekonomik yaptırım paketi açıklayacaklarını ve yaptırımların tek bir paketle sınırlı kalmayacağını söyledi. Johnson, sadece Donetsk ve Lugansk'ı değil, Rusya'nın kendi ekonomik çıkarlarını da 'olabildiğince sert bir şekilde' hedef alacaklarını belirtti.

Borrell ise öğleden sonra yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde, Rusya'nın Donetsk ve Lugansk'a asker göndermesini 'tam teşekküllü bir işgal' olarak nitelemediğini söyledi. Bununla birlikte Borrell, AB'nin bu bölgeyi Ukrayna toprağı olarak gördüğünü ve "Rus birliklerinin Ukrayna topraklarında olduğunu” belirtti. Borrell, "Cevabımız yaptırımlar şeklinde olacak ve bunun kapsamına bakanlar karar verecek" derken, üye devletlerin "oybirliğiyle bir karara" varmasını beklediğini kaydetti. (DIŞ HABERLER, BBC Türkçe)