AB Büyükelçisi Nikolaus: Kavala davasını izlemeye devam ediyoruz

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, "Osman Kavala davasıyla ilgili gerekli diplomatik çalışmayı merkezimize iletiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleri ile AB Delegasyonu’nda biraraya geldi. Meyer-Landrut’a, iş insanı Osman Kavala’nın ekim ayındaki duruşmasının ardından yaşanan, “istenmeyen kişi” krizi hatırlatıldı ve AB üyesi ülkelerin son duruşmada açıklama yapmamaları nedeniyle tutum değiştirip değiştirmediği soruldu.

Büyükelçi Meyer-Landrut, AB Delegasyonu’nun davayı izlediğini ve bunu sosyal medya hesaplarından da paylaştığını belirterek, “Dolayısıyla biz uygulamamızı değiştirmedik. Bu davaları izlemeye devam ediyoruz ve gerekli diplomatik çalışmayı merkezimize iletiyoruz” dedi.

Büyükelçi, Avrupa Konseyi’ne üye tüm ülkelerin yükümlülüklerine uymasını ve bu kurumun bünyesindeki AİHM ve Konsey kararlarına saygılı olmasının beklendiğini de hatırlattı.

Strazburg’da, Türkiye’nin Kavala ile ilgili AİHM kararını uygulamaması nedeniyle başlatılan ihlal sürecinin AB-Türkiye ilişkilerinin geleceğine nasıl etki edeceği sorusuna Büyükelçi, “Gelecekte olabilecek varsayımsal gelişmeler konusunda yanıt vermeyeceğim” diye karşılık verdi. Konunun Avrupa Konseyi uhdesinde olduğunu belirten Büyükelçi, AB üyesi birçok ülkenin Avrupa Konseyi üyesi de olduğunu hatırlattı ve “Bu prosedürlerin AB’nin pozisyonuna etkisini zamanla göreceğiz” dedi.

'BAŞKA SUÇTAN TUTUKLU' DENİLMİŞTİ

Türkiye hakkında ihlal prosedürü başlatan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye'den konuyla ilgili 19 Ocak'a kadar görüş istenmişti. Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ve dün gece gönderilen yazıda, "Türkiye AİHM'nin verdiği ihlal kararını Kavala'yı serbest bırakarak tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırmıştır ancak Kavala başka suçlardan tutukludur" denildi. Komite, 2 Şubat 2022'deki olağan toplantısında davayı mahkemeye havale edip etmemeye karar verecek. (ANKA)