A101'de tarihi geçmiş gıda satışı iddiası: İşçiler bu suça ortak değil

A101 çalışanları, İstanbul'daki bir şubede tarihi geçmiş tavukların şoklanarak satışa sunulduğunu ileri sürdü. Mağaza Market-Sen’den yapılan açıklamada, 'işçilerin suça ortak olmadığı' belirtildi.

A101 çalışanları, Mağaza Market-Sen ile bu görüntüleri paylaştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - A101 zincir marketinin İstanbul'da bulunan bir şubesinde, tarihi geçmiş tavukların raflardan indirilmediğini çalışan işçiler görüntüledi. İşçiler, güvenlik gerekçesiyle tam şube adı belirtmeden Mağaza Market-Sen ile görüntüleri paylaştı.

Mağaza Market-Sen konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı'nın gerekli denetimleri yapmadığını söyledi. Açıklamada, mağazalara denetim yaptıracak gücün işçiler olduğu kaydedildi.

'TAVUKLARIN TARİHİ SİLİNDİ ŞOKLANIP SATIŞA SUNULDU'

Mağaza Market-Sen tarafından yapılan açıklamada A101 ile ilgili üç iddia dile getirildi. İlki, bozuk sütlerin bölge sorumlusu tarafından kasadan geçirilip ücretin işçi maaşlarından kesilmesi. İkincisi, bozuk, patlamış, satılamayacak ürünlerin fire olarak yazdırılmadan çöpe attırılması. Ancak envanter sayımında çıkan açıkların yine işçilere yüklenmesi. Üçüncüsü ise bozuk tavukların son kullanma tarihi silinip, şoklanarak satışa sunulması.

'İŞÇİLERE ZORLA SATTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR'

Sendikanın yaptığı açıklamada, "A101 patronlarının her zararının işçilerin sırtından karşılanmasına" tepki gösterildi. Açıklamada, "Bozuk ürünleri sahtekarlıkla satma suçuna işçileri de ortak etmeye çalışıyor" ifadelerine yer verildi. Uygulamanın yeni olmadığına dikkat çekilen açıklama şöyle denildi: "Uygulama yeni değil, A101'in normalleştirmeye çalıştığı bir durum var ortada. Normal işleyiş SKT'si yaklaşan ürünlerin kaldırılması. Ama herhangi bir denetleme yapılmadığı için A101 bunu kendi çıkarına kullanıyor ve işçilere zorla sattırmaya çalışıyor. Bölge sorumlularının envanter sayımlarında fire oranı düşük olsun diye yapıyor bunu. Bir düzeyde kendi yararına bir düzeyde de şirket karı için yaptırmaya çalıştığı durum görünüyor" ifadeleri kullanıldı. (HABER MERKEZİ)