90 yaşındaki kadını 32 milyon dolar dolandırdılar

Hong Kong'da telefon dolandırıcıları, 90 yaşındaki bir kadını 32 milyon dolar dolandırdı. Dolandırıcılar, kadının kimliğiyle Çin'de suç işlendiğini iddia etti.

Hong Kong'da milyarderlerin yaşadığı The Peak mahallesi. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hong Kong'da 90 yaşındaki bir kadın, Çinli yetkililer kılığına giren hırsızlar tarafından dolandırıldı. Kadının, 32 milyon Amerikan dolarını dolandırıcılara kaptırdığı açıklandı. Olay Hong Kong tarihine, bölgede yapılan en büyük telefon dolandırıcılığı vakası olarak geçti. 

'ÇİN'DE KİMLİĞİNİZLE SUÇ İŞLENDİ' DEDİLER

Polis açıklamasına göre dolandırıcılar, Hong Kong'un en pahalı mahallesi The Peak'te bir malikânede yaşayan 90 yaşındaki kadınla geçtiğimiz yaz telefon üzerinden temas kurdu. Çinli güvenlik yetkilileri olduklarını söyleyen dolandırıcılar, kadının kimliğinin çalınıp Çin'de ciddi bir cezai suç için kullanıldığını öne sürdü.

EVİNE GİDİP YÜZ YÜZE DE GÖRÜŞTÜLER

Kadına kendisini güvenceye alması için banka hesabından soruşturma ekibinin hesaplarına para göndermesi söylendi. Birkaç gün sonra kadının evine giden bir kişi, sahte güvenlik görevlileri ile konuşuyormuş gibi davranarak kadını 11 banka transferi yapmaya ikna etti. Sonraki beş ayda da, kadının toplamda 250 milyon Hong Kong doları (32 milyon Amerikan doları) değerinde parayı dolandırıcıların hesabına gönderdiği açıklandı.

YARDIMICI FARK ETTİ, 19 YAŞINDA BİR KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Olay, 90 yaşındaki kadının yardımcısı sayesinde ortaya çıktı. Şüpheli bir durum yaşandığını hisseden yardımcı, 90 yaşındaki kadının kızını aradı. Polise haber verilmesi sonrasında da, 19 yaşındaki bir kişi dolandırıcılık suçlamasıyla gözaltına alındı. Ancak bu kişinin de kefaletle serbest bırakıldığı açıklandı. 

DOLANDIRICILIK YÜZDE 18 ORANINDA ARTTI

Hong Kong, dünyada en çok milyarderin yaşadığı yer olma özelliğini taşıyor. Birçoğu yaşlı olan bu kişilerin son dönemde dolandırıcılar tarafından giderek daha fazla hedef alındığı belirtiliyor.

Polis açıklamasına göre, Hong Kong'da telefon dolandırıcılığı 2021'in ilk çeyreğinde yüzde 18 oranında arttı; yaklaşık 350 milyon Hong Kong doları (45 milyon Amerikan doları) değerinde dolandırıcılık yapıldı. Hong Kong polisi, 2020 yılında da 1193 telefon dolandırıcılığı vakasına baktıklarını, 574 milyon Hong Kong doları (74 milyon Amerikan doları) değerinde paranın hırsızların eline geçtiğini açıklamıştı. 

Geçtiğimiz sene yine Çinli güvenlik yetkilileri kılığına giren kişiler, 65 yaşındaki bir kadının 68.9 milyon Hong Kong doları (10 milyon Amerikan doları) değerinde parasını çalmıştı. (DIŞ HABERLER)